Сърбия вдигна магистралните такси за чужденци

От днес Република Сърбия увеличи таксите, които събира за магистралите си от автомобилите с чужда регистрация, съобщава телевизия RTS, цитирана от automedia.investor.bg. Увеличението е с около 7%, и занапред българите, пътуващи от Ниш до Белград, ще плащат по 7 евро за лек автомобил вместо досегашните 6.50 евро. За автомобилите със сръбска регистрация таксата в динари си остава без промяна. Компанията Puteva Srbije, която стопанисва магистралите, увери, че решението е съгласувано с правителството в Белград. Оправданието за скандалната мярка, която третира по различен начин чуждестранните и местните граждани, е в промяната във валутния курс. От компанията напомнят, че досегашните тарифи в евро били изчислени по официалния курс от ноември 2014 година, който беше 120.4 динара за евро. Сега за база е взет курсът от 10 септември тази година – 118.29 динара за евро.

Обяснението не е съвсем убедително, защото разликата в курса е едва 1.7%, а поскъпването на таксите е с над 7%. Политиката на Puteva Srbije е таксите да се закръгляват до половин или цяло евро – тоест ако тарифата в динари излиза 1.02 евро, ще платите 1.50, а ако е 6.55 евро, ще платите 7.

Засега не е ясно и дали българските и други граждани ще могат да плащат по непроменените тарифи в динари, ако притежават такава валута.Ако няма такава възможност, става дума за откровен случай на дискриминация.

Правилата на Европейския съюз за свободно движение на хора и услуги не позволяват въвеждането на различни ставки за гражданите в зависимост от националността им. Сърбия не е член на ЕС, но е кандидат, който получи активната подкрепа на България по време на изтеклото през юни българско председателство на съюза. Нещо повече – някои от магистралите, за които се събират такси, са част от транспортен коридор номер 10 и бяха изградени с европейски средства.

Поскъпват и другите два участъка, които най-вече касаят българските шофьори. От пограничния Димитровград до Ниш вече ще се плащат 2 евро за лек автомобил, вместо 1.55 евро. 180-те километра от Белград до Суботица на унгарската граница ще струват занапред 5 евро.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *