Съседи в Дренково се скараха за 100 кв.м земя, сестри Въчарски засадили овошки върху чужд имот, отрязали достъпа на бившата ЮЗУ счетоводителка О. Календерска до реката

100-тина квадратни метра земя скараха съседи в благоевградското село Дренково. Две жалби срещу сестрите Спаска и Дафина Въчарски, че непрекъснато разкъсват маркучите, с които довежда вода от реката до имота си, е депозирала в общината бившата счетоводителка в ЮЗУ Олга Календерска. В сигнала си тя е посочила, че сестрите Въчарски, едната от които бивша учителка в Икономиката в Благоевград, са се самонастанили върху черен селскостопански път, който граничи с наследствения им имот, и така са отрязали достъпа й и този на още няколко съседи до земите им. Финансистката, вече пенсионерка, обяснява още, че била подложена на психически тормоз, обиди и скандали от двете сестри, и се жалва, че е принудена непрекъснато да купува маркучи и да отстранява повредите, причинени й от тях.

„Имотът ми е около 3-4 дка – разказа Олга Календерска. – Къщата построих през 2006 г., а живея тук от 2008 г. Преди това през 2004 г. посадих дръвчетата и на ръка съм носила вода от реката да не загинат. Гледам 2,5 дка малини сама, от 5 часа сутринта съм в градината, прибирам се в 9 вечерта. Преди 14 г. прекарах 300 метра маркуч да водоснабдя имота си на самотек от реката. Всички хора тук го правят, не съм само аз. Маркучът ми минава покрай реката, през няколко чужди имота, но не и през този на Въчарски. Те обаче имат овощна градина, която излиза извън тяхното място, и при всяка оран късат маркуча ми. Затова поисках да се трасира имотът им, за да се види докъде е, и че моят маркуч не минава през тяхно място.

Подадох сигнала, защото те спряха достъпа до девет имота, като изораха пътя и стигнаха до реката. А в реката до двора ми е паднала огромна топола, близо метър е диаметърът й и аз не мога да викна багер да почисти коритото, защото нямам достъп. Това е проблемът – че аз и комшиите нямаме достъп до имотите си. Дядо Стоян Марковски не може да мине с каручата да си откара царевичака.

Не стига това, а Въчарски косят общинско място, имат кози и ги пускат в чуждите имоти“, обяснява Календерска.

В отговор на жалбата й завчера по разпореждане на зам. кмета по строителството на община Благоевград инж. Емилия Тунева специалисти от кметството и от кадастъра трасираха имота на Въчарски. Констатацията бе, че действително в долната част до реката насажденията са извън тяхна земя, там обаче път няма.

„Имало е път, как да е нямало. Питала съм звеновода, вече възрастен човек, на 80 г., и от него знам, че черният път е минвал точно там, където са маркучите ми, и оттам покрай реката са вървели трактори, каруци…“, негодува Олга Календерска и допълва, че има скица, върху която проектант се е подписал, че точно това е пътят за достъп до нейния имот.

„Е, какъв път искат, асфалтов ли?! – ядосва се бившата счетоводителка и допълва: – Най-странното е, че от общината видяха, че Въчарски са засадили дървета извън имота им, но казаха, че те могат да останат, а аз да съм си узаконила маркуча, като поискам разрешение от Басейнова дирекция. С всички съседи се разбирам, само с тях не мога“, признава Календерска.

„Мястото е наследствено от дядо ни и го работим, откакто стана демокрация“, разказа Дафина Въчарска, която присъства на визитата на общинската комисия. „Нямаме нищо против маркуча, прекаран от Календерска, защото знаете ли колко е трудно на село да нямаш вода! Но маркучите са на дълбочина от 20 см. Като дойде трактор да изоре мястото ни, го прекъсва, няма как. Казали сме й да закопае надълбоко маркуча, за да няма проблеми, тя обаче не иска. Казва ни: „Това не е ваша работа, мястото не е ваше“.

Да, наистина сега, като дойдоха на проверка специалистите от общината и от кадастъра, се оказа, че в долния ъгъл мястото не е наше, но ние не сме го знаели. Изорали сме го и сме посадихме под дръвчетата тикви. При проверката специалистите от общината и кадастъра видяха, че й е незаконен водопроводът и минава най-малко през 10 частни имота. Казаха й, ако има претенции, да си го узакони. Констатираха още, че нареченият от нея черен път изобщо не е път, а се води дъно на река. От общината направо й казаха, че нейните камъни по нейната глава отиват. Тази жена се изпокара с всички – братя, сестри, роднини, не живее с комшиите си… Такава си е, не можем да я променим. До вчера имаше условна присъда по дело със студентки, които й били наемателки, и докато беше в изпитателен срок, беше по-ниска от тревата, изтече присъдата и започна да пуска жалби и да се кара с всички.

Нито аз, нито сестра ми сме по скандалите, точно обратното, уважават ни хората. Сестра ми е записана в почетната книга на общината като най-добър учител по повод 100-годишнината от освобождението на Благоевград и никога не се е възползвала от никакви привилегии. Не искаме да се разправяме за парче земя, война ли да водим?! Утре ще влезем в нея, сега ще се разправям заради земя!“, коментира ситуацията Дафина Въчарска.

От общината вчера официално информираха, че проверяващите са установили, че жалбата на Календерска е неоснователна, проблемният терен не е отбелязан никъде по картите като път, а самата тя е в нарушение с прокарания под земята маркуч и трябва да го узакони, като се обърне към Басейнова дирекция.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *