Съсобственикът в КФМ Т. Наков с успешен бизнес удар – купи за 2 млн. лв. бившия ЗПП с 20 дка имот

Съсобственикът на най-големия месарски комбинат в Благоевград КФМ Тодор Наков направи поредната крупна инвестиция в областния център на Пиринско – в първите дни на 2018 г. той купи за близо 2 млн. лв. бившия Завод за печатни платки в промишлената зона. Покупката, станала чрез съдебен изпълнител заради банкови кредити на собствениците, още не е отразена в имотните регистри, защото срокът за вписването й е двумесечен.

Според хора от бизнес средите в Благоевград сделката е била доста изгодна за Наков, защото имотът включва терен от 19 766 кв.м и сгради с разгъната застроена площ от 7618 кв.м, сред които производствен, спомагателен корпус, административна сграда на 2 етажа, дърводелска работилница, кухня, столова, портал, собствени водоизточници, самостоятелно елзахранване, бетонови резервоари.

Само преди няколко години за същия този имот агенция, наета от собствениците му, търсеше 1 780 000 евро.

Продажбата слага естествен край на някогашната гордост на Благоевград – ЗПП „Електрон“, основан през 1982 г., за производство на печатни платки за заводите от отбранителната промишленост и електрониката и приватизиран през 1997 г. с протекциите на тогавашните сини депутати. Приватизацията стана чрез РМД срещу 620 000 долара. В момента на раздържавяването на завода в него работят 350 души, произвеждащи 3000 куб.м платки месечно. Скоро след това директор става червеният екссекретар на община Благоевград Владимир Спасов.

Приватизираното предприятие е регистрирано като АД през 2007 г. от бившия шеф на Регионалната здравна инспекция д-р Анатоли Тачов, бизнесмена Спас Стамболиев и Калинка Кирова. Основната му  икономическа дейност е производство на електронни лампи, тръби и други електронни елементи, а уставният капитал – 50 000 лв., разделен в поименни акции от по 100 лв. От 2014 г. в съвета на директорите на дружеството са Спаска Лунджова /сестра на покойния седесар и бивш собственик на другия приватизиран гигант ЗСТ Альоша Сиджимов/, Вл. Спасов и Калинка Кирова. Настоящият им мандат ще изтече на 27 юли 2020 г.

През последните десетина години заводът постепенно губи клиенти, намалява производството си и затъва в дългове. Малка част от халетата инцидентно са давани под наем на шивашки фирми, а целият терен постепенно е погълнат от бурени. И когато през 2012 г. Регионалната инспекция по околната среда в Благоевград решава да го навести, за да види нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на екологичното законодателство, на място констатира: от началото на декември 2011 г. ЗПП не работи, линията за метализация е демонтирана и продадена, ваните за отлагане на покрития са празни, на обекта са останали много малки количества годни за употреба химикали, които ще бъдат върнати на техните доставчици, а целият персонал, с изключение на изпълнителния директор и пазача, е освободен.

Покупката на 20-декаровия терен е стратегическа за Т. Наков, защото той е съседен на месарския комбинат и е отлична база за разширяване на основния му бизнес.

Това е втори крупен имот, купен от бизнесмена за по-малко от година – миналото лято срещу половин милион лева, отново чрез съдебен изпълнител, той придоби бившата държавна печатница, намираща се на метри от центъра на Благоевград и включваща богато озеленен терен от 5 дка с две 3-етажни сгради, 8 гаража, барче, склад и няколко навеса. Още тогава Наков беше заявил пред приятели, че не е измислил какво ще строи на мястото, прави обаче инвестицията, защото е на добра цена – по 100 000 лв. на декар. По толкова излиза и новата му придобивка в промишлената зона на Благоевград.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *