Съсобственикът КФМ Т. Наков купи за 0,5 млн. лв. бившата печатница с 5 дка златен имот в Благоевград

Съсобственикът на месарския комбинат КФМ Тодор Наков купи имота на бившата държавна печатница в Благоевград. Това стана на трети търг, организиран от частен съдебен изпълнител. При първоначално обявена цена от 751 775,21 лв., след 2 стъпки надолу от по 20% печатницата е станала собственост на единствения кандидат за покупката й срещу половин милион лв.

В цената, платена от бизнесмена за безценния имот на ул. „Трети март“ в центъра на Благоевград, влизат 3-етажна промишлена сграда, построена през 1971 г. върху площ от 236 кв.м, втора 3-етажна сграда върху площ от 518 кв.м, построена през 1963 г., 8 гаража, барче с площ 84 кв.м, склад за хартия от 120 кв.м, по-малки навес за хартия и метална конструкция, и двор, който е с много зеленина, като истински парк, общо на 5 дка. От целия имот извън публичната продан останаха само будката на пазача, 1 гараж и метална конструкция между 2 от основните сгради.

Печатницата бе продадена заради дългове на досегашния й собственик фирма „Вамос“ към банкова институция. Върху нея имаше многобройни тежести – 3 договорни ипотеки в „Общинска банка” АД, учредени през 2008-2012 г., с многобройни анекси към тях, което ще рече, че парите от продажбата ще постъпят в банката.

В легендарната по време на соца сграда, където се отпечатваше единственият тогава регионален ежедневник „Пиринско дело“, печатната дейност спря веднага след приватизацията й в края на 90-те години на миналия век, когато сградата беше пълна със стара печатна техника, но беше сменила старото си име „Никола Калъпчиев“ с по-модерното „Пирин принт“. Западането й започна още през 1996 г. с една ролна машина, заради която „Пирин принт” натрупа дълг от 4 млн. лв. към скандалната финансова къща „Пирин”, чиято собственичка Стефка Мавродиева дълги години бе подсъдима. Според договора, сключен между директора на печатницата Надя Механджийска и Мавродиева, „Пирин принт” се задължаваше да плаща на финансовата къща за ползването на машината месечно по 255 000 лв., при приходи от нея 150 000 лв. 25 работници тогава заплашиха със стачка заради губещата машина и през 1998 г. Механджийска бе уволнена, а тогавашният министър на промишлеността Александър Божков изпрати в „Пирин принт” ликвидатор заради дълг на печатницата само за 1997 г. от 30 млн. лв. към бюджета за ДДС и ДОО. Капиталът на „Пирин принт“ бе изчислен на 240 млн. лв. Ликвидаторът Павел Христов успя да разпродаде почти цялата техника и през 2000 г. сградата бе обявена за продажба на търг чрез преговори с потенциален купувач. Държавата й поиска скандално ниската сума от 250 000 германски марки и ликвидаторът Христов месеци наред предлагаше буквално на всеки срещнат по-заможен свой познат да участва в предстоящия търг, но без особен успех.

Към наддаването прояви интерес борческа групировка от Дупница, явно обаче тя не бе много настоятелна, защото печатницата бе спечелена от фирмата на Спас Стамболиев, Спаска Лунджова и д-р Анатолий Тачов „Вамос“ срещу 100 000 лв. Новите собственици на печатницата огласиха, че ще правят там модерен хотелски комплекс с басейн, но не направиха нищо. Преди няколко години Стамболиев обяви бившата печатница за продажба и й поиска 2,5 милиона евро, но сумата бе определена от познавачите на имотния пазар като нереална, защото сградите не стават за нищо. Така и не се намери купувач. Намери се обаче сега, когато цената падна 10 пъти.

Новият собственик Тодор Наков още няма идея какво ще прави с терена от 5 дка. Пред свои познати той споделил, че купил имота, защото цената е изгодна за местоположението му – пада се по около 100 000 лв. на 1 дка, което е отлична цена за центъра на Благоевград.

Допълнителни резерви за избиване на част от сумата има в строителните материали, които могат да се извлекат от полусрутените сгради, както и в огромните дървета в двора, които от години растат на воля. Мястото е много подходящо за хотел, затворен жилищен комплекс, санаториум или дори семейно имение, макар че Наков има къщи в Благоевград и в разложкото село Бачево.

С новата придобивка Наков и съдружничката му в КФМ Тонка Трайкова категорично застават на позициите на едни от най-заможните хора в Благоевград. Фирмата им „Карол Фернандес Мийт” ООД е регистрирана в Благоевград през 2008 г., когато в нея те са съдружници с Петя и Александра Иванови – наследници на трагично загиналия при нещастен случай техен приятел от студентските години Георги Иванов, и с испанците Мануел Фернандес, Хосе Редондо и Хосе Лорена. От октомври 2013 г. в ръководството на дружеството влизат и синовете на Трайкова и Наков – Велизар Трайков и Николай и Михаил Накови. От настоящите съдружници в „Карол Фернандес Мийт” с най-много дялове е Мануел Фернандес, който участва със 107 590 лв. в скромния дружествен капитал от 439 000 лв., следван от Тодор Наков и Тонка Трайкова – с по 105 880 лв.

Наков обаче е и едноличен собственик на дъщерното дружество „Карол“ ЕООД, учредено с капитал от 144 000 лв. и непарична вноска – мерцедес на стойност 139 000 лв. Третото дружество със сходно име – КФМ ЕООД, е с регистрация от ноември 2016 г. и е собственост на Велизар Трайков.

От двамата съдружници в „Карол Фернандес Мийт“ Трайкова е по-активната в придобиване на имоти. Само в рамките на последните 3-4 години тя купи за сина си срещу 818 000 лв. хотел във „Вароша“, взе общинския имот под бившата Червена къща и вдигна кооперация срещу обезщетение за общината, купи общински терен при входа на старите гробища в Благоевград, в съдружие с председателя на ОбС Радослав Тасков купи имота на бившите „Зърнени храни” и построи 3 къщи в очертаващия се баровски квартал срещу бензиностанция „Варко“ в кв. „Еленово“.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Кой откъде е

    „Центърът на Благоевград“ не е на Баларбаши, пеещи вестникари!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *