Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019
Refan-728×90-July-2019

Състезателката в националния отбор по художествена гимнастика Биляна Писова предложена за спортен посланик, харесва Хари Потър, иска да стане дресьорка на косатки

Състезателката в националния отбор по художес-Състезателката в националния отбор по художес- твена гимнастика Биляна Писова е предложена за  спортен посланик от община Благоевград. Тя е родена в Благоевград  през 2002 г. и скоро ще навърши 15 години. Майка й Биляна Коцакова-Писова е адвокат, а баща й Мирослав Писов е бивш служител на МВР, ексшеф на РЗБОП – Благоевград. Миналата седмица със своя отбор “Левски Триадица” завоюва първото място на турнира “Купите на кмета на община Благоевград”. В този отбор започва да тренира художествена гимнастика на 7-годишна възраст. Тази година е една от най-силните в спортната й кариера. През 2017 г. Биляна за поредна година е член на националния отбор на България – девойки. На Европейското първенство  участва в ансамбъла за  девойки и в отбор с жени индивидуално спечели бронзово отличие в многобоя. Две седмици след Европейското първенство се подготви и се яви на държавно първенство “А” категория и стана вицедържавна шампионка. На 8 септември 2017 г.  на тестовете за попълване на национален отбор се класира с първи резултат.

– Биляна, как се запали по художествената гимнастика?

– Първо започнах да тренирам спортна гимнастика в Благоевград. Впоследствие треньорите казали на родителите ми, че този спорт не е подходящ за мен.   В София братовчедките ми ме водеха на спортна гимнастика в базата на Раковски, където е и базата на националния отбор по художествена гимнастика.  Един ден,  докато ги изчаквахме да приключи тренировката им, баба ме заведе да ме запише на художествена гимнастика. Изпратиха ни в залата на КХГ “Левски Триадица” и  там ме посрещна и пое като личен треньор Марияна Памукова. Започнах да тренирам от октомври 2009 г.  и в тази зала започнах да израствам като състезател.

– Кой беше първият ти треньор?

– От първия ден и досега моят личен треньор е Марияна Памукова.

– Как минава един ден в залата за тренировки?

– Зависи от етапа и целите на подготовката. Започваме със загрявка, която включва класика и комплекси за обща физическа подготовка. Следва работа с уредите, като с един уред отработвам отделни елементи за усъвършенстване и затвърждаване на изпълнението. После играя съчетанието си с музика. И това се повтаря с всеки отделен уред. Тренировката завършва с комплекси за разтягане.

– Кой е любимият ти уред?

– Всеки уред е интересен и развива различни умения.

– Имаш ли идол в художествената гимнастика?

– Мария Петрова.

– Кои са най-хубавите ти моменти на състезания?

– Най-силни са преживяванията ми от участието в националния отбор на България на съпътстващите турнири на Световната купа в София – 2016 и 2017 г. и  на Европейското първенство тази година, което се проведе в Будапеща.

– Имала ли си трудни моменти, когато си искала да се откажеш?

– Всеки, който полага усилия, за да се усъвършенства и да твори, е имал такива моменти. Това е част от израстването.

–  Какви са твоите спортни цели?

– Всеки спортист е устремен към най-големия форум в спорта – Олимпиадата.   Искам да представя достойно държавата си там.

– Къде учиш”

– До 7 клас учих в 51 СОУ “Елисавета Багряна” в София, а 8 клас завърших в 47 СОУ “Христо Данов”, където съм и в момента.

– Каква искаш да станеш?

– Дресьорка на косатки.

– Имаш ли хоби?

– Чета философски книги.

– Коя е любимата ти книга?

–  “Хари Потър и затворникът от Азкабан”.

– А любим филм и песен?

–  Филмът е “Хари Потър и даровете на смъртта” , II част. Любимата ми песен е “Ако си дал”  на Емил Димитров, с текст на Иля Велчев.

– Имаш лична история, свързана с актьорите от филма “Откраднат живот”, разкажи за нея?

– Сериалът течеше във времето на подготовката ни за Европейското първенство. Тренировката свършваше точно преди започването му. Гледах го с интерес, тъй като историите и отношенията между героите, представяни от артистите, са много увлекателни и интригуващи. Първата ми среща беше с Дария Симеонова, която направи видеопослание за мен и съотборничката ми на Държавното отборно първенство през 2016 г., за да ни мотивира. Огромна, неочаквана и вълнуваща беше изненадата, която ми направи екипът от сериала за рождения ми ден миналата година. Дария Симеонова и Димо Алексиев дойдоха в залата да ме поздравят, което беше страхотен подарък за мен, подготвен от мама. Използвам случая още веднъж  да благодаря на актьорите за подкрепата, която ми дават при всички наши срещи.

– Имаш ли време за приятели?

– Голяма част от приятелите ми са заедно с мен в залите. Много ценя приятелите си, които съм срещнала и са с мен през годините – дори и да са далеч.

Календар на успехите на Биляна: 
Първия златен медал печели през 2010 г.  на “Кюстендилско лято”.  През 2012 г. е абсолютна държавна шампионка на България – печели златен медал в многобоя и два златни медала във финалите на без уред и въже на държавното първенство категория “А” – деца през 2012 г.  През 2014 г. отново е шамион с три златни медала – на без уред, въже и обръч и сребърен медал на топка.   В колекцията с медали има два златни и два сребърни с ансамбъла на “Левски Триадица”, които са два пъти държавни шампионки през 2013 и 2014 г. и два пъти вицешампионки – през 2012 г. и 2015 г.   Печели медали на държавни и международни турнири. През 2014 г. участва в галаспектакъла на клуб по художествена гимнастика “Страсбург”, с който е поканена да участва на Държавното първенство на Франция през следващите три години. Във всички възрасти досега всяка година е член на националния отбор на Република България. През 2017 г. печели право да участва и в националния ансамбъл девойки, който зае трето място в многобоя на Европейското първенство, провело се в Будапеща през май  2017 г.  Тази година заедно с националния ансамбъл спечелиха бронзов медал на турнира за девойки при Гран при – Москва; сребърен медал на съпътстващия Световната купа в Киев и златен медал в многобоя и сребърен медал на турнира за девойки на Световната купа в София.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *