Със статистика за 12 първолаци догодина жителите на Михнево оспорват в съда решението за закриването на училище

Министърът на образованието Красимир Вълчев да не подписва заповед за закриване на ОУ „Екзарх Йосиф” в петричкото с. Михнево, а РУО – Благоевград да направи нов анализ на ситуацията с малкото деца, заради които на последната сесия петричките съветници взеха решение да затворят школото, поиска вчера петричкият депутат от ВМРО Стоян Божинов.

В официално питане до министър Вълчев, входирано вчера в администрацията на парламента,  депутатът настоява към училището в Михнево да се подходи както към това в горнооряховското село Поликраище, за което наскоро също бе взето решение за закриване, но под натиска на недоволстващите родители министърът го амнистира и го остави да работи още 1 година.

Питането на депутата е направено след среща с част от Инициативния комитет в Михнево, което продължава да настоява, че училището му не трябва да бъде закривано и в момента тук се събира подписка. Освен това селяните са открили дарителска сметка за издръжка на ОУ „Екзарх Йосиф” и са направили свой анализ, различен от този на общината, според който през всяка следваща година учениците ще стават все по-малко и няма да е рентабилна издръжката му. Михневци обаче твърдят, че след нулевия прием на първокласници тази есен догодина те ще имат 12 първолаци.

Освен че се надяват министър Вълчев да спаси школото им, хората в селото имат и резервен вариант – завели са дело в съда срещу решението на ОбС – Петрич.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *