Със сутрешен здравен филтър започнаха присъствените часове в благоевградското IV ОУ, спряха достъпа на родители до класните стаи

Със задължителен сутрешен здравен филтър – измерване температурата на всички 262-ма ученици, започнаха присъствените часове в благоевградското IV ОУ „Димчо Дебелянов”. Още на 15.09. учениците бяха информирани, че трябва да идват по-рано на училище, или в 7,40 ч., за да може спокойно да заемат местата си до биенето на звънеца в 8 часа.

Добрата новина е, че още за следващия ден /16.09./ от общината направиха съответната организация и пуснаха в движение 10-те жълти рейсчета. Като първа спирка автобусчето, извозващо пътуващите деца от Рилци и Бело поле, паркира пред Четвърто ОУ в 7,30 ч. С указание да не се струпват на входа и да пазят отстояние един от друг, пръв учениците посрещна учителят по физическо възпитание Бойко Филипов, който бе дежурен на централния вход. При спазване на мерките и носенето на лични предпазни средства, медицинското лице на училището замерваше температурата на всички, след което последва дезинфекция с безконтактния дозатор, а други двама учители насочваха децата към определените зони за придвижване.

В училище влязоха и няколко майки, които носеха раниците на децата си първолаци. По този въпрос обаче зам. директорът Ели Димова бе категорична. Тя подчерта, че родителите могат да изпращат синовете и дъщерите си само до входа, а не до класните стаи. Така педагогическите специалисти тръгнаха да помага на децата и с биенето на звънеца пренасяха раниците им до чиновете.

Любопитното е, че за да се обезпечат повече хора от колектива, които да съблюдават за мерките, на училищно ниво е взето решение учителите от групите за целодневна организация да дават дежурства сутринта. Според графика всеки учител от втора смяна ще бъде 2-3 пъти месечно нещо като портиер-охранител до обяд, след което влиза да води занималнята на определения му клас.

По отношение на мерките и утвърдените правила зам. директорът Е. Димова коментира, че са обмисляли и обсъждали различни идеи и една от тях е била часовете да започват стъпаловидно – тоест по различно време. „Установихме, че този вариант е неприложим за нас, защото имаме учители от прогимназиален етап, които влизат и в начален етап, и няма как да „разминем” часовете”, обясни Е. Димова. Тя допълни, че наред с осигурените дезинфектанти, препарати, топла вода и отворените два входа, учителите са инструктирани и да провеждат повече часове на открито, за всеки клас е предвидено конкретно място в двора. Определена е и зона за лица с грипоподобни симптоми, която зам. директорът предпочита да нарича стая за изкачване, а не изолатор.

А първият час бе най-вълнуващ за учениците от 1 клас. Водени от класните си ръководители Тони Панайотова и Теодосий Митковски, първолаците тръгнаха на обиколка из училището, за да видят къде се намират учителката стая, медицинският кабинет, компютърните зали…

С биенето на звънеца в коридорите не се наблюдаваше обичайното движение и „суматоха”, тъй като сега с оглед на ситуацията учениците не се местят по стаите, а учителите идват при тях. А иначе за всеки коридор бяха осигурени по 3-ма дежурни плюс по двама за санитарните помещения. Педагогически специалисти чинно заеха своите места през междучасието и следяха децата да излизат от стаите с маски, както и да не се струпват в тоалетните.

Завчера бяха проведени и родителски срещи, на които класните ръководители запознаха родителите с различните правилници – за пропускателния режим, за осигуряване на безопасни условия за обучение, възпитание. Съществено внимание бе обърнато и на Ковид-19 и предприетите мерки на училищно ниво. Едно от разясненията бе, че за часовете по информационни технологии учениците трябва да имат и подсигурени ръкавици, както и че засега училището е набавило необходимите препарати, но не е изключено на последващ етап да се наложи родителите също да се включат в закупуването на дезинфектанти.

Учители коментираха с разбиране, че откъсвайки се за близо 7 месеца от реалната училищна среда, сега на децата им е необходимо време, за да се адаптират. Така със започването на занималнята в първи ден детенце признало, че се чувства изморено, и чистосърдечно питало госпожата дали може да си поспи 20 минути, други пък съвсем спонтанно и без да искат, били готови да подремнат на чиновете.

„За всички учебната година е предизвикателство, но с общи усилия, сътрудничество, взаимно уважение и търпение ще се справим”, изразиха увереност учители и родители.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА


Дежурният учител Бойко Филипов посрещна учениците, а медицинската сестра измери температурата на всички

Зам. директорът на IV ОУ Е. Димова обясни за предприетите мерки и указанието родителите да изпращат децата си до входа

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *