Със 116 книги за една година третокласничката М. Баздрагянова е най-четящото дете в Благоевград

Мариа Баздрагянова от 3 „а” клас на 2-о ОУ „Димитър Благоев“ е най-четящото дете в Благоевград. От началото на годината любознателното момиченце е прочело 116 книги от детския отдел на Регионалната библиотека.

„Впечатлена съм от това дете, дори и възрастни не четат по толкова книги“, коментира директорът на библиотеката Райка Христова, която по повод 1 ноември – Деня на народните будители, награди третокласничката със „златна“ книга и специална грамота.

Самата Мариа с помощта на майка си научава буквите още преди да тръгне на  училище и в 1 клас вече чете съвсем гладко. Така, водена от любовта си към българския език и литературата, тя се „потапя“ в необятния и вълнуващ свят на книгите.

„Честно казано, не си водя списък колко книги съм прочела, просто с мама ходим до библиотеката. Много харесвам Астрид Линдгрен, но не мога да откроя само един писател, защото имам много любими. Някои от книжките са ми толкова интересни, че ги знам наизуст“, споделя най-четящото дете в Благоевград.

Освен българския език и литературата сред любимите й предмети са изобразителното изкуство, музиката и новият предмет в 3 клас „Компютърно моделиране“. Преди време е ходила на уроци по пиано и танци, а сега тренира баскетбол. Попитана дали обича да играе на компютъра, третокласничката отговори: „Не ползвам компютъра за игри, а само с образователна цел – правя анимации, защото много харесвам компютърното моделиране. Иначе нямам определено време за книгите. Често чета сутрин преди училище или следобед, като се прибера, мама не ми дава да чета само вечер, като си легна, за да не ми се развалят очичките“, призна Мариа. Тя мечтае един ден да стане световноизвестен писател. Затова и сега чете, трупа опит, а след това смята да започне да създава и собствени художествени произведения.

„Мариа е изключително любознателна, старателна, възпитана, с множество таланти и интереси в хуманитарните области”, сподели директорът на 2-о ОУ Милена Ковачева, която е учител на третокласничката и всъщност преди да стане зам. директор, поема тогавашния 1 „а“ клас.

Сегашният класен ръководител на 3 „а” Ива Петрова също не спести ласкавите си думи и похвали към ученичката си: „Мариа е изключително любознателно дете и влага цялото си сърце в това, което прави. Тя има разнообразни наклонности и интереси. Рисува и неслучайно голяма част от творбите, изложени във фоайето на училището, са именно нейно дело, освен това е много музикална, пее и е сред най-добрите ни рецитатори“, разказа Ива Петрова.

С уговорката, че не може да говори за всички подрастващи и дали обичат книгите, а само за своите ученици, учителката изтъкна, че 3 „а“ е сред най-четящите класове. Още като първокласници по време на втория учебен срок всички деца вече имали читателски карти от библиотеката. В класа редовно се провеждат открити уроци по български език и литература, занимания в Регионалната библиотека, а книгите „изпращат писма“ на учениците.

„Основното е децата да бъдат стимулирани да четат и да имат интерес към книгата. По този начин те се развиват, започват да пишат и да се изразяват по-добре. Който много чете – много знае, и Мариа е доказателство за това. Тя е гордост за 3 „а” клас и за нашето училище – 2о ОУ”, каза Ива Петрова, а Мариа бе категорична, че ще продължава да чете и един ден да стане световноизвестен писател.      

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *