Съюзът на съдиите с призив към президента да не подписва указа за Гешев

Съюзът на съдиите в България публикува отворено писмо, в което отправя призив към държавния глава Румен Радев да не подписва указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор, чиято кандидатурата ВСС одобри с 20 на 4 гласа на 24 октомври, пише dariknews.bg.

„Макар заседанието да продължи 10 часа, изборът формално беше публичен, но не и прозрачен. В хода на обсъждането главният прокурор Сотир Цацаров заяви недвусмислено, че решенията кой да бъде избран за главен прокурор и председатели на двете върховни съдилища досега са били вземани в други две сгради, а не от самия Висш съдебен съвет. Подобно изказване в правовата държава изисква незабавна реакция от компетентните държавни органи, защото съдържа твърдения за опасна подмяна на демократичната процедура по овластяване на най-високите административни длъжности в съдебната власт, от които в значителна степен зависи облика й пред гражданите“, пишат съдиите до Радев.

Според тях цялата процедура по избора на Иван Гешев, включително представянето на професионалната му биография и неговото изслушване, не убеждават, че той отговаря на законовите изисквания за „висок етичен стандарт“ в работата си.

От Съюза на съдиите заявяват още, че Иван Гешев не отговаря и на изискванията за висока професионална компетентност, която включва задълбочени знания в областта на правото, богат практически опит в съответната област , както и изявени аналитични способности.

Съдиите споделят казаното от Сотир Цацаров, че е дошъл моментът главният прокурор да бъде излъчен от средите на прокуратурата, но смятат, че това трябвало да стане с насърчаване на активността на редовите прокурори да излъчват „автентичните професионални авторитети“.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *