С аплодисменти: Крал Фредерик X се възкачи на престола в Дания

Датският крал Фредерик X се възкачи днес на престола. Той наследи майка си, кралица Маргрете Втора, която официално абдикира, след като бе монарх в продължение на 52 години. Огромно множество се събра в Копенхаген, за да стане свидетел на този исторически момент, съобщи Ройтерс.

83-годишната Маргрете шокира страната в новогодишната вечер, когато обяви, че планира да стане първият монарх на Дания от близо 900 години, който доброволно се отказва от трона.

Тя подписа днес декларацията за абдикирането си по време на заседание на Държавния съвет в парламента, съобщи кралският дворец. В Дания, една от най-старите монархии в света, няма коронация.

На заседанието присъстваха правителствени представители, Маргрете, 55-годишният Фредерик, неговата съпруга Мери, родена в Австралия, която става кралица, както и най-големият им син, 18-годишният Кристиян, който сега вече е престолонаследник.

Десетки хиляди хора се събраха в датската столица, за да станат свидетели на тези събития – знак за огромната популярност, на която се радва монархията в близо 6-милионната страна.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *