С водосвет за здраве, под мотото „Не на пандемията” стартира 20-ото издание на Югозападния международен фестивал „Мир на Балканите“ – Дупница

С водосвет за здраве и успех, отслужен от архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски и свещениците Петър Очков и Добрев, стартира 20-ото издание на Югозападния международен фолклорен фестивал „Мир на Балканите“ в Дупница.


Млади танцьори изнесоха фестивалното знаме

„Докато има млади хора, които да се радват и веселят, и да радват душите ни, ще я има България. Да се радваме на живота и творението на нашия Господ Исус Христос, че има млади люде, дечица, които да радват душата и сърцата на всички по света. Амин. Мир да бъде во веки веков! Амин. Бог да благослови“, благослови присъстващите и фестивала отец Паликарски.

Дори дъждовното време не попречи на ценителите на фолклора да се насладят на магията на песните и танците на участниците във фестивала. Талантливите танцьори от сдружение „ФТА – Дупница 2000“ с ръководители режисьор хореографите Воин и Галя Войнови, които са и организатори на фестивала, под звуците на химна на Европа и Република България развяха високо в ръце българското знаме, флага на Европейския съюз и представиха националните знамена на 20-те държави, участвали във фестивала през тези години.


Кметът на община Дупница инж. Методи Чимев открива фестивала

„Горди сме, че първи в Югозападна България запалихме пламъчето в сърцето на много българи към фолклорното танцово изкуство и сега виждаме много наши последователи не само в Дупница. Щастливи сме, че нашият фолклор е послание за мир и радост по целия свят. Затова юбилейното ни 20-годишно издание ще премине под мотото  „Не на пандемията, да на мира и щастието на народите“. За съжаление много от държавите, подали документи за участие в тазгодишния фестивал, не получиха разрешение да напуснат страната си поради пандемичната обстановка, но за наша радост 20 български ансамбъла ще участват в четиридневния ни фестивал, както и Ансамбълът на банатските българи и нашите гости от Черна гора. Искам да благодаря на г-н Чимев, нямаше да се справим за толкова кратко време. Няма и месец, спретнахме нашия фестивал, мисля, че ще се получи добре. Благодаря Ви, инж. Чимев“, заяви в словото си Воин Войнов.

„Изпитвам огромна радост, когато виждам толкова млади хора, събрани на едно място, с една-единствена цел – запазване на фолклорните традиции, чрез които да постигнем мир на Балканите. Пожелавам на всички гости и участници весели и приятни мигове в нашия град! С огромно удоволствие и чест откривам 20-ия Югозападен международен фолклорен фестивал „Мир на Балканите“ – Дупница”, с тези думи кметът на община Дупница инж. Методи Чимев откри фестивала.

След това бе изнесено и фестивалното знаме. Първи на сцената излязоха гостите от ансамбъл „Веселие“ – Симитли с художествени ръководители Калина и Любомир Мариански. След тях публиката плениха малките танцьори от Детска фолклорна група при НЧ „Пробуда – 1927“ – село Самораново, с художествен ръководител Силвия Гергинова.

На събитието присъства и кметът на село Самораново Райко Цветков, който се снима за спомен с дечицата. В първата вечер на фестивала публиката се насади на великолепните изпълнения и на фолклорен ансамбъл „Пауталия“ от Кюстендил с художествен ръководител Валентин Кенов и на Културно ученическо дружество „ПИВА“ от гр. Плужене, Република Черна Гора, с художествен ръководител Марко Докич. Те изпълниха „Стари игри“ и песни от Черна Гора.

Първата вечер на фестивала завърши с прекрасен концерт на известната народна певица Румяна Попова. От името на кмета инж. Чимев и община Дупница чаровната водеща подари на Румяна Попова кошница разкошни цветя.

НИКОЛАЯ ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *