С временен приют и 100 нови клетки в м. Черешарника община Благоевград решава проблема с бездомните кучета

До месец приключва проектирането на временен приют за бездомни животни край Благоевград с капацитет за около 100 кучета. Това съобщи вчера кметът инж. Румен Томов по повод зачестилите напоследък сигнали за нападения на улични песове и нахапани хора.

„Преди 2 седмици излезе становището на РИОСВ за изграждането на временния приют в местността Черешарника, където има определено място за постоянен приют“, обяви градоначалникът и поясни, че той би струвал на общината 1,5 млн. лв., затова е потърсен по-евтин вариант, който спешно да реши сериозния проблем с бездомните животни в областния център на Пиринско. Новият приют ще е с временна конструкция за клетки и три павилиона, в които да се извършват всички медицински манипулации на животните.

„Няма друг вариант за решаване на проблема, нито можем да ги пренесем в друг град, нито да ги убием, трябва с търпение и човещина да подходим към трайното му решаване”, коментира кметът Томов. Заместникът му по строителството инж. В. Трошанов пък гарантира проектирането да стане максимално бързо, след което самото изграждане няма да отнеме  много време предвид планираните временни конструкции.

Като начало стопанисването на бъдещия нов приют ще се възложи на фирмата на Илияна Балева, която е ангажирана и в момента с дейностите около събиране, обезпаразитяване и връщане на бездомните кучета в обиталищата им. Идеята на кметския екип е впоследствие приютът и зоологическата градина да се обединят в едно общинско публично предприятие.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

  1. Пурко

    И какво се решава с този проблем, след като след 14 дни престой кучетата са отново на свобода в града?

    Отговор
  2. само питам?

    Нали общината, т.е. ние, плаща на някаква концесионерка грешни пари да лови псетата?

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *