HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

С дарове, погачи и баници 20 души от Габрово и Дебочица гостуваха на пророчица Ленчето в манастира край Щип, копаха бунар в двора му

20 души от благоевградските села Габрово и Дебочица начело с кмета Добри Хамбарджийски бяха на литургия с лечебна сила при пророчицата Ленчето в манастира „Св. Спас“ над с. Карбинци, близо до Щип.

Както „Струма” писа, миналия месец същата жена, съпроводена от църковен хор, гостува в слабо посещаваната вече черква „Св. Йоан Златоуст“ в с. Дебочица и след над 3-часова литургия с песнопения заръча да се прибави икона на Св. Петка в храма, за да се умножи силата му. Изпълнил заръката, кметът Хамбарджийски върна визитата на ден, определен от пророчицата.

„Приготвихме се с дарове и се разбрахме кой какво да направи, да са все различни погачи, питки, баници, кексове“, разказа кметският наместник. В групата били Герасим Богдански, бивш кмет на Габрово и основател на социалните услуги в община Благоевград, и съпругата му, пенсионираните начални учители Йордан Стопански и жена му Надка, дървеният бос Йордан Пандурски и половинката му, бизнес дамата Валя Кьосева, с племенника й, пенсионираният от АУБ електротехник Тодор Треновски и жена му и др.

Още с пристигането в манастира край Щип българите се впечатлили, че родители с болни деца и възрастни хора със здравословни проблеми чакали пророчицата Ленчето да ги разпредели до различни икони преди началото на литургията. Добри Хамбарджийски дарил специално приготвена икона на Св. Богородица, а след впечатляващата служба гостите с осветената храна били поканени в приемната на манастира, където се събрали с другите дарители. Домакините от манастира пък ги гостили с курбан и печено агнешко, а от дума на дума се разкрили много далечни роднинства на изселници от Габрово и Дебочица в Македония.

„В разговорите на софрата се разбра, че дядото на Васко Богдански, бивш кмет на Щип, някога се изселил от Габрово и са роднини с Герасим Богдански. Старата им къща падна преди 2-3 години“, впечатлен е Добри Хамбарджийски, който също намерил далечен братовчед сред гостите на масата.

Благодарен за посрещането и общуването, той пожелал на пророчицата Ленчето да довърши успешно всичко започнато: „Нашият договор е по-силен от този, подписан от премиерите Борисов и Заев, защото божествената сила ни събира!“, емоционално заявил в кратка реч Д. Хамбаржийски. Той и останалите мъже в благоевградската група не пропуснали да помогнат в копаенето на поредния 11-и бунар в района на манастира, наречен  на името на патрона на черквата в Дебочица Св. Йоан Златоуст.

„Копае се само ръчно от доброволци и вече е на 7,5 метра дълбочина. Очаква се след 2 метра водата да излезе“, обясни наместникът на Габрово и Дебочица. Впечатлен от силната енергия на пророчицата Ленчето, той разкри още, че тя усещала напрежението у хората и с прегръдка им върнала спокойствието. Хамбарджийски не пропуснал да покани всички на събор в Габрово на Очовден на 19 октомври. Пътуването на групата в Македония съвпаднало с рождения ден на Валя Кьосева, която почерпила за личния си празник. Хамбарджийски пък я изненадал, като „в движение“ й купил подарък – няколко модни шалчета, които са неин любим аксесоар.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *