С декларация до МОСВ, РИОСВ, РЗИ… съветниците в Перник поискаха мерки за недопускане замърсяване на въздуха в града от инсталациите на „Топлофикация”

Граждани дойдоха вчера пред зала „Панорама“ в Перник, където Общинският съвет заседава, за да получат отговор от кмета и директора на „Топлофикация“ във връзка с инвестиционното предложение за горене на отпадъци и RDF в котела на централата. Заседанието по традиция започна с питания към кмета Вяра Церовска.

Председателят на групата съветници от БСП Петър Янков попита осигурено ли е отопление за детските градини и училищата, за готовността на общината за зимния сезон, на което кметът изчете няколко страници. В тях обясни, че всичко е готово, че в детските градини и училищата, в които няма централно парно, е осигурено течно и твърдо гориво, а в случай на авария в ТЕЦ „Република“ са осигурени електроуреди.

Кирил Леонов я контрира, като заяви, че в село Ярджиловци училището няма нито въглища, нито пари.

Ерик Рангелов попита кмета защо се бави смяната на светофарните уредби на най-натоварените улици и кръстовища в Перник, на което кметът Церовска отговори, че сключеният договор със спечелилата обществената поръчка фирма е 36 месеца. Рангелов определи този отговор като незадаволителен и напомни, че ако не може да се смени цялата система, то поне светлинните уредби, за да не стават тежки произшествия.

Най-остри бяха дебатите за Профилакториума, където заради неподходящ котел няма отопление. Милан Миланов попита Вяра Церовска защо след като са хвърлени 200 000 лева за неработещ котел поради несъвместимост с инсталацията като първи етап от енергийното обновяване на болницата, не е продължен с втори етап, за който са били осигурени средства. По думите му ставало въпрос общо за около 2 млн. лева за енергийна ефективност на здравното заведение.

Според Церовска нямало средства в общината за дофинансиране, поради което и не е продължен.

Думата беше дадена на управителя на Профилакториума д-р Венцислав Чунов, който зае поста преди около 4 месеца. „Котелът е 1,2 мегавата, което е сигурно колкото котел на „Топлофикация“. Инсталацията е нарязана на много места и не може да се ползва. За да се захрани тя пък са необходими 800 кг пелети на денонощие, за което ще са необходими 12 огняри. Вие гласувахте заем от 120 000 лв. за Профилакториума, който ние изплащаме. Аз предлагам проточни котли от каскаден тип, които да се захранват с газ. На нас са ни необходими 3 такива съоръжения и всяко от тях струва по 6000 лв. Сегашният котел е паметник на пернишката инженерна гениалност“, заяви с приповдигнат тон д-р Чунов.

Това обаче разгневи съветниците, които напомниха на шефа на Профилкаториума, че те са му работодател и той може да прави предложения и да се отчита пред тях, но не и да им се кара.

„За най-голямо съжаление този въпрос за отоплението на болницата тегне на вниманието и на ОбС вече втори мандат. Заемът е гласуван по предложение на предишния управител. Всеки нов управител идва и почва да мисли, че е открил топлата вода. Има заключение на специалисти. Закупуването на котела за 150 000 лв. е само първият етап от проект за над 2 млн. лв. Защо не сме реализирали следващите етапи? Това е пълно безхаберие“, заяви съветникът Милан Миланов.

Директорът на „Топлофикация“ инж. Любомир Спасов информира съветниците и гражданите, присъстващи на заседанието, за готовността на предприятието за новия отоплителен сезон, като подчерта, че е направен ремонт на съоръженията, на всички цехове в централата и на пречиствателните инсталации. Подготвен е за експлоатация като резервен и 3-и котел освен 4-и, в случай на авария в основния 5-и котел. Спорът по тази точка бе за инвестиционното намерение в централата да се изгарят битови отпадъци и RDF.

„Ще се ползват ли допълнително горива и има ли мониторинг на изгорелите газове?“, попита Валентин Пешев, който бе организатор на недоволството.

„Ние горим единствено разрешени от комплексното разрешително горива. Към момента нямаме необходимост от други. Имаме достатъчно въглища на склад. В комините пък има системи, които мерят какво излиза от тях. Те се следят от РИОСВ. До момента нямаме никакви предписания и санкции“, каза Спасов.

Общинският съвет единодушно гласува декларация до компетентните органи с искане да се вземат всички законосъобразни мерки за недопускане замърсяване на въздуха в общината. Обезпокоени от констатираните факти и повишената чувствителност на гражданите, съветниците декларираха своята ангажираност срещу изграждането и използването на инсталации, изгарящи отпадъци, опасни за живота и здравето на жителите на общината.

Декларацията ще бъде изпратена до Министерството на околната среда и водите, РИОСВ, Регионалната здравна инспекция и др. Кметът Вяра Церовска припомни, че при внезапна проверка на “Топлофикация” експерти са констатирали наличие на силно неприятна миризма и големи количества неорганизирани емисии, също нерегламентирано изгаряне на отпадъци в инсталация за сушене на въглища. Инсталацията е спряна, съобщи Церовска.

Народната певица Павлина Горчева и баскетболната легенда Евдокия Огнянова /посмъртно/ са новите „почетни граждани на Перник”. Предложенията бяха гласувани единодушно на редовно заседание на Общинския съвет вчера. Номинациите бяха направени от граждански инициативни комитети и са подкрепени от постоянната комисия „Образование, наука, култура и вероизповедания” в местния Общински съвет. Отличията на Горчева и наследниците на Огнянова ще бъдат връчени в деня на града – 19 октомври.

С цялата си артистична дейност и творчество Павлина Горчева се е доказала като ревностен пропагандатор и доайен на граовските народни песни. Номинацията е по повод 80-годишнината й и навършване на 64 години творческа дейност.

Името на Евдокия Огнянова е свързано със златните години на женския баскетбол в Перник. Под ръководството на неизменния си капитан в лицето на Евдокия Огнянова отборът на „Миньор” е носител на 4 шампионски титли, играе и на финалите за Купата на европейските шампионки.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *