С демонстрация на кукери и български народни танци в благоевградското ІV ОУ посрещнаха гости от 3 държави

С български народни хора, кукери и открит урок по новия предмет в 3 клас – „Компютърно моделиране“, благоевградското ІV ОУ „Димчо Дебелянов“ посрещна гости от Италия, Полша и Турция. Групата, включваща  22 деца и 11 учители от трите държави, пристигна в събота вечерта и тъй като следващите два дни бяха неучебни, чужденците и домакините посетиха къщата на баба Дешка в Горно Драглище, църквата в село Добърско, разгледаха Мелник, Рупите…

Вчера гостите дойдоха в училището, посрещнати с питка с мед, като минаха през специално направена за случая арка в цветовете на българския трикольор и шпалир от  учениците и учителите на ІV ОУ, които ги приветстваха с развети знамена на 4-те страни.

Чужденците влязоха и по класните стаи, като присъстваха на открит урок по „Компютърно моделиране“ в 3 „б” клас с ръководител Тони Панайотова, която през цялото време обяснява само на английски език.

Не по-малко интересна бе и демонстрираната работа с приложения „Слънчеви системи в добавена реалност” и QR-четец. Образователните специалисти с нескрито любопитство наблюдаваха и как учениците изпълняват мисии с програмируемата играчка „Пчеличка-Умничка“ и дори някои от тях лично се включиха в занятието.

Още с влизането си в стаята гостите взеха да разглеждат учебника по новия предмет и заснеха с телефоните си целия урок. Т. Панайотова обясни, че третокласниците имат по един час седмично „Компютърно моделиране“, „Информационни технологии“ /които се изучават от 1 клас/ и „Дигателен свят“, а колегите й от Полша, Турция и Италия учудено кимаха, тъй като при тях обучението по ИТ започва в 5 клас.

Впечатление направи, че директорът на училището от Турция усърдно преброи колко са децата в класа, а педагози споделиха, че в училищата в Измир паралелките са с по 30 ученици, или почти двойно повече от тези в Благоевград.

А иначе самите ученици от трите държави, които са на възраст от 9 до 15 г., са настанени в семействата на свои връстници от ІV ОУ. И макар някои от гостите да не знаят много добре английски, това не пречи на децата да се разбират, играят, забавляват и няколко дни да учат заедно.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...




Директорът на училището в Измир и колегите му от Полша и Италия влязоха в ІV ОУ през специална арка и шпалир от развети знамена

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *