С добра слука от 458 убити прасета изпращат годината 2200 авджии в Кюстендилско

С добър отстрел изпращат годината авджиите в Кюстендилско въпреки африканската чума по свинете. „При нас заболяването беше регистрирано в Долна Козница и Страдалово, където беше спряно ловуването с кучета”, каза Венко Калинчев секретар на ловно рибарското сдружение в Кюстендил.

Последните изследвания на отстреляните диви свине показват положителна проба за трихинелоза в дружинката в Църварица. Прасето е само едно. На първо място по броя отстреляни диви свине е дружинката в Долно Кобиле с 47 броя, досега те не са имали такъв рекорд, споходила ги е слуката, уточни Венко Калинчев.

„Имаме план за отстрел от 1029, а досега 458 броя са отстреляни. Това е 44,45% дотук, но все пак декември все още не е приключил, а януари е до втората седмица. Ловът може да продължи, ако министърът на земеделието прецени, че има нужда да се намали популацията на дивата свиня. Трябва да се пусне допълнителна заповед, каквато очакваме”, уточни секретарят.

„Нямаме инциденти. В момента тече подновяването на членството. Това са направили около 700 ловци. Без заверен билет не може да се ловува, заверките се извършват в горските стопанства. От 2200 ловци в сдружението жени са 30-ина като брой. Сдружението ни е голямо, то се разпростира на Трекляно, Невестино и Кюстендил. Трофеи има в ловните дружинки в Драговищица, Тишаново – въпреки че там отстрелът е слабичък, Долно Кобиле, както и Долно село“, обясни Венко Калинчев.

„Ще направим преценка кой е най-добър и ще участваме на пролет на изложението в Пловдив”, каза секретарят. По думите му има отстрелян вълк в Чуденци по време на групов лов на дива свиня, непрекъснато има отстреляни чакали от дружинката в село Коняво.

„Отчетността на чакалите ни куца, тъй като спряхме да ги плащаме. Не ни информират за бройката. Това правят и по другите места”, добави Калинчев. Според него има затруднения при изследването на пробите. За трихинелоза и африканска чума по свинете, за трихинелозата сдружението се ангажира безплатно да откара отстреляните диви свине в благоевградска лаборатория, от Горското имат грижа за транспортирането на пробите за африканска чума по свинете в лаборатория в София.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *