С житото на фараоните читалище „Спасовица” от село Николичевци украси щанда си за „Панагия” в Кюстендил

За големия християнски празник Успение Богородично в Кюстендил се проведе 13-ото издание на културен форум „Панагия – Въздигане на хляба“, организиран от община Кюстендил. С благословението на Негово светейшество Софийски митрополит и Патриарх Български Неофит водосвет за здраве бе отслужен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп – викарий на Негово Светейшество Софийския митрополит.

Всяка година в рамките на културния форум ден преди Успение Богордично се представя традицията по замесването на Богородичния хляб и изпичането му в подница. Тази година питите бяха замесени в двора на старата черква „Свети Никола” в село Слокощица.

На 15 август се представя изложение на обредни хлябове. В него тази година участваха 22 читалищни институции от община Кюстендил. Щандовете, естествено, бяха разположени на разстояние, спазвайки абсолютно всички противоепидемични мерки.

Трите осветени пити, замесени в деня преди големия празник Успение Богородично, се раздададоха за здраве, като всяка година първата от тях се дарява на църквата „Св. Богородица“ в Кюстендил. Втората се дарява на домакините, при които са замесени питите, тази година това бяха жителите на село Слокощица. А третата пита бе омесена и осветена за здравето на кюстендилци и гостите на празника.

За църковните обреди, свързани с хляба, говори авторът на културен форум „Панагия – Въздигане на хляба“ г-жа Любляна Начева. А повече за самото изложение, за традициите, свързани с хляба на българина, разказа етнологът доц. д-р Екатерина Керемидарска.

Читалището в село Николичевци е редовен участник в празника на хляба, каза кметът на село Николичевци и председател на читалището в населеното място Спаска Методиева. По думите й на щанда й могат да бъдат видени обредни хлябове,  които се правят за Великден, обредни питки кукулници с яйца от едно време, зелник, баница – все автентични хлябове.
„Имаме още сладкиши, питки, погачи, стремежът ни е всичко, което показваме, да е семпло. На нашата маса има нещо, което го няма на другите щандове тази година. Нарочно не искаме съвременни, а  обредни хлябове, автентични, и така да продължим традицията. Това е лимец житото на фараоните, от него е бил приготвян техният хляб. При нас, макар и в малки количества, отглеждаме лимец. Външно  погледнато, ще кажеш, че е ечемик, но като го отвориш вътре, се вижда, че е жито. Цял един ден  ни отне подготовката за участието в „Панагия 2020”. Празникът се организира от община Кюстендил, с него сме известни в цялата страна и въпреки че има коронавирус, празника трябваше да го има“, обясни Спаска Методиева.
Жените от певческата група на читалището в Жабокрът бяха подредили тазгодишния щанд, богато аранжиран с всякакви видове хлябове и сладкиши, идеята бе да покажат, че още се пазят в Жабокрътския край традициите по замесването на хлябове.  

„Точенето е най-трудното за мен, иначе месенето е по-лесната част. Да направиш кората тънка, както казват другите хора, да четеш вестник през нея, не е лесна работа. Трябва да се сложат около две яйца, кило брашно, малко оцет да се разтягат корите. Също така олиото, маята и всичко останало. Малко захарчица също. Мисля, че това са най-важните съставки за една баница, но точенето там е майсторлъкът“ , каза представителката на читалището в Жабокрът Милена Стоименова.

За празничното настроение на гостите на форума се погрижиха изпълнителите от „Фолк-арт“ формация, с диригент Адела Харалампиева. Сред официалните гости на събитието бе Нейно Превъзходителство г-жа Закия Ел Мидауи – извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република България.

Рецепта за кукулник

Необходими продукти:

  • 1 кг брашно
  • 1 пакетче суха мая
  • 1 ч.л сол
  • 1 с.л захар
  • 6 яйца
  • Олио за намазване

Оформя се кладенче в предварително пресятото брашно. Поставя се маята, солта и захарта. С около 400 мл хладка вода се замесва тесто и се разделя на 6 части. Оформят се питки и се поставят в тава. В центъра на всяка от тях се поставя по 1 цяло сурово яйце. Оставят се да втасат. Пекат се във фурна, загрята на 180 градуса в продължение на 30-40 минути, докато добият златист цвят. Докато са горещи, се намазват с олио.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *