С изложба на благоевградския сценограф Манол Стоянов стартира Първият фестивал на камерната опера

Изложба на благоевградския сценограф Манол Стоянов сложи началото на Първия фестивал на камерната опера, който се провежда в дома на културата „Средец“ в София под патронажа на проф. Павел Герджиков. Впечатляващата експозиция, представена под формата на пърформанс, предизвика сериозен интерес сред публиката, дошла на уникалното и първо по рода си събитие в страната. Тя е ретроспекция на направеното от екссценографа на Камерна опера – Благоевград през последните 15-ина години работа в областта на камерната оперна естетика не само в областния център на Пиринско, но и в театрите в Пловдив, Стара Загора, София, Перник и Пазарджик. Заедно с фотоси от постановки са показани и картини, пространството разчупват костюми и маски от камерни оперни спектакли.

Поканата за изложба към сценографа, който, ако се направи статистика, вероятно ще оглави първенството в България по най-много камерни постановки, дошла от режисьора Петко Бонев, с когото М. Стоянов работи няколко години и в качеството му на директор на Камерна опера – Благоевград, и заедно спечелиха най-високото отличие „Кристална лира“ за операта „Джани Скики“.

„Мястото на фестивала трябваше да е в Благоевград, където маестро Пламен Карталов преди години създаде първата и единствена в страната Камерна опера“, а идеята на изложбата е да се покаже, че от десетилетия в този жанр в България се прави нещо, при това стойностно“, лаконичен бе известният благоевградски сценограф след откриването на експозицията.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *