С изящен интернет маркетинг 36-год. инженер от Сатовча накара цял свят от 5 г. да говори за извънземния спортен електромобил made in с. Туховища, който още е на ниво чертеж

Ахмед Мерчев от съседното с. Слащен все пак е започнал реализацията на детската си мечта – купил е бивша застава, 15 дка ливада и твърди, че има и техника за производството на суперколата, която обаче крие във външни складове, защото още няма къде да я подреди

Стара и олющена сграда под формата на буква “П“, бивша военна застава, ограждаща неасфалтиран двор с дупки и локви в тях. На метри от нея – буренясала поляна със струпана в единия й край строителна техника.

Така изглежда към днешна дата български завод за спортни електромобили, които ще развиват 500 км в час, тоест ще бъдат с 259 км по-бързи от най-продаваната Tesla на Илон Мъск и ще вкара България, община Сатовча и по-специално малкото селце Туховища под номер 1 сред автомобилостроителните световни компании.

Сградата е пълна руина, иначе на фасадата й между запердените с цветна хартия прозорци висят строгите табелки „Частна собственост. Влизането на външни лица забранено!“ и друга, според която навсякъде е монтирано видеонаблюдение. Ако има нещо за охрана, то това са багерите до поляната, където би трябвало да бъде издигнат заводът. Камери не се виждат, но основната част от видеонаблюдението е поета от двама млади мъже, които обядват от пластмасови кутии върху грубо скована пейка. Явно тук не се мяркат често посетители, желаещи да видят докъде е стигнал заводът за производство на суперавтомобила, защото един от тях тутакси звъни на собственика – сатовчанския инженер Ахмед Мерчев, за да го уведоми, че на обекта са се появили любопитни журналисти. След краткия разговор с шефа младежът съобщава две неща – че Ахмед е извън селото и ще се върне привечер, както и че не може да ни пусне вътре в сградата да снимаме. После споделя, че всъщност старата сграда, на която само покривът е ремонтиран, ще стане офиси на фирмата. Кога – не е ясно, най-вероятно чак след като бъде построен заводът и започне серийното производство на автомобили.

Слухът, че в затънтеното сатовчанско селце Туховища започва производството на суперкола, разполагаща с фантасмагоричните 2000 к.с., която при това ще изминава с едно зареждане 1020 км, се върти не само по българските, но и по световните медии от 2015 г. Това е годината, когато младият инженер Ахмед Мерчев от съседното село Слащен обявява за пръв път проекта си да създаде нов, уникално бърз спортен електрически автомобил. Споделя и цената му – около 750 000 евро.

Мерчев създава специален сайт за футуристичната си кола

alienohypercars.com. Нарича я „Алиено“, периодично започва да пуска на сайта „информация за пресата“ със съдържание какво точно ново си е купил като оборудване за бъдещия завод и не спира да дава интервюта, пълни с технически подробности за  колата-чудо. На сайта редовно се появява информация за нова придобивка – машина за рязане, с която ще се извършва роботизирано изрязване на детайли от композитни материали, подробности за бъдещите седалки на ALIENO ARCANUM, които ще бъдат оборудвани със състезателни 6-точкови колани, за „адаптивното амбиентно LED осветление в интериора“, роботизираната интелигентна климатична система,  футуристичната кабина и т. н., и т. н.  Мерчев разяснява, че колата има вграден изкуствен интелект, в който са заложени предиктивни алгоритми. Обяснява за 5-те главни иновации в автомобила – шасито, електромоторите, батерията, аеродинамиката и изкуствения интелект, които са „доказани и използвани на ниво прототипи“. Напоително и детайлно споделя бизнес плана си в близките 2 г. да започне да произвежда до 10 коли на година, а отделните модели на колата да се сглобяват от 1 до 100 бройки максимум. Електромобилът „Алиено“ ще е с точни параметри – дължина 5,24 м, широчина 2,18 м с междуосие 3,1 м, ще се задвижва от батериите с капацитет между 60 и 180 kW/h и вече имало запитване от страна на купувачи, разяснява сатовчанският инженер.  

Споменава и че инвестицията за първия етап от производството е от порядъка на 4 млн. евро.

Неясен остава въпросът с прототипа на „Алиено“ – според част от публикациите той вече е готов и е представен някъде, според друга – предстои създаването му.

Дали заради невероятните качества на бъдещата кола, или заради отличния интернет маркетинг, но Ахмед Мерчев успява да привлече вниманието върху себе си и да го задържи вече 5 години. Прави го с пестелива лична информация и с обилна автотехническа. За себе си в личен план до момента е споделил само, че още в ранна детска възраст е построил първата си кола с метално шаси от корпуса на българска улична лампа „Светлина“. Разказал е и как се родила идеята му за „Алиено“ – преди няколко години търсил да си купи спортна кола,  но нищо си харесал и тогава решил да създаде собствена.

Според познавачи дизайнът на „Алиено“ е силно повлиян от последните модели на Ламборджини, но това едва ли е проблем, защото всъщност всяко ново нещо е позабравено старо. Не е проблем и лъскавата серия от фотографии, на които „Алиено“ е паркирана пред огромен цех с елегантно изписана върху табела марката на колата – възможностите на фотошопа са неограничени. Проблем е, че още доста вода ще изтече, преди старата застава на с. Туховища да се превърне в ултрамодерен автомобилен завод.

Освен някои медии, сайтът alienohypercars.com си има и друга аудитория потребители – такива, които видимо се интересуват от бързи коли. Като Martin Nikolaev, които задават не дотам удобни въпроси на инж. Ахмед Мерчев. Например „А кой ще разреши производство на какъвто и да било автомобил без типово одобрение, със съответните изпитания, за които са нужни функционални автомобили? В тази връзка вече би следвало да има произведени такива, щом се приемат поръчки? Любопитно ми е да видя един такъв автомобил, било то и не на крайна фаза от сглобяването му“.

На такива въпроси Ахмед Мерчев отговаря в бъдеще неопределено време. „Първите бройки са единични екземпляри и подлежат на индивидуална хомологизация / одобрение за конкретен пазар, според нуждите на клиента. Срок за производство и регистрация: 30 месеца. След организиране на дребно серийно и серийно производство на конкретен наш модел ще осигурим и местната му или глобална хомологизация, със съответните тестови образци и краш-тестове, необходими за целта. Другият модел TRC (Track) не попада под никакви ограничения, каквито обикновено произтичат от хомологизацията, т.е. за нея не е необходима хомогизация и регистрация. Срок за производство: 18 месеца. Първите ни произведени коли ще са от този тип, произведени на база текущите ни частични тестови development прототипи (заради ограничения в бюджета, все още нямаме изцяло завършен такъв във вид подходящ за демонстрация – при наличието му ще го демонстрираме публично).

Друг посетител в сайта –  Bojidar Ivanov, е написал „Поне един наличен работещ прототип да имахте“.

„Работим над такъв и при осигуряване на нужните инвестиции ще го завършим и демонстрираме, уверява го Мерчев. Нямаме намерение да демонстрираме нещо тип правено в час по трудово обучение, а само изцяло завършен функционален прототип. Технологията за производство на шасито от карбон-кевлар е доста сложна и скъпа и именно организацията за производство на шасито във фабриката ни изисква повече време, а и големи инвестиции – вече купихме машините за него – автоклави и роботи, предстои ни изграждането на специални халета, където да ги монтираме в производствен режим и стартираме производството, с целия цикъл затворен при нас, без подизпълнители“.

В с. Туховища всички познават Ахмед и знаят къде точно се намира заводът му за суперколата „Алиено“, но отговорът им звучи пренебрежително: „Ей там, бетонния път, на края на селото“. На въпроса на какъв етап е заводът туховищанци само повдигат неопределено рамене и като че ли нямат много вяра, че някога тук ще бъде произведено нещо такова като кола, да не говорим за ултрамодерен електроавтомобил. Съмнително е някой от местните да знае, че името на бранда, който трябва да донесе световна известност на селото им, произлиза от италианската дума „alieno“, която значи „извънземно“, а първият дебютен модел ARCANUM произлиза от латинската дума „arcanum“, която значи „тайната на тайните“. Към момента като тайна в Туховища приемат не мистериозния ARCANUM, а фундаменталния въпрос за какво е струпана строителната техника до бившата застава.

Пред „Струма“ инж. Мерчев сподели малко повече лична информация, но с уговорката, че не му се ще да дава допълни сведения за семейно положение и всичко, което не е свързано с „Алиено“. Всъщност каза само че е на 36 г., завършил е Техническия университет в София, живее в съседното на Туховища село и се занимава с електроника и роботика от 18-годишен, като от тази му дейност са и част от похарчените до момента „няколко милиона лева“ за строителна и производствена техника.

„Засега сме на собствено финансиране, помагат ми и колеги, имаме и малки дарители, но ни трябва един голям, защото за изработване на прототипа ще са необходими още 2 милиона евро“, разясни инженерът.

Той призна, че засега „Алиено“ е само на ниво чертежи, но със складираната във временни помещения производствена техника вече имали изработени отделни елементи. Към момента всичките усилия и пари били съсредоточени в покупката на терени за бъдещия завод и строителството на първото хале.

„Миналата година купихме 15 дка, сега целия терен ще го подравним и ще започнем строежа на първото хале от 2000 квадрата, а после ще застроим още 10 дка, разказа Мерчев.

Не работя сам – 7 души е инженерният ни екип, другите са  от София, а като започне производствот, ще им направим в Туховища общежитие, за да има къде да живеят. Освен това в района има доста кадърни хора, които могат да бъдат наети. Общо с работниците в момента сме около 20 души”.

За догодина по това време Мерчев се надява да реже лентата на първото хале от 2 дка, за да прибере под покрива му производствената техника, която е докарал от Германия.

На въпроса откъде ще намери оставащите 2 млн. евро Мерчев отговаря кратко: „Търсим“. Говори за частен инвеститор, защото през 2015 г. пробвал да вземе европейско финансиране, но нищо не станало.

Мечтания прототип на „Алиено“, който се надява да излезе до 2 години, инж. Мерчев е решил, че ще изложи първо на международно автоизложение в Женева.

Себе си сатовчанският инженер определя като реалист, а не романтик. Щом за 36 г. съм натрупал 18 години опит, въпросът е излишен, отсича категорично младият мъж.

Дали проектът му е реалност, или фантасмагория времето ще покаже.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Инж. Мерчев за майтап се е снимал при обиколка на автоморга

Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

  1. Сава Чанков

    За незапознатите с роботската ръка с 27 степени на свобода, която корпорация
    Кибертрон на инж. Мерчев щеше да прави преди две десетилетия – потърсете сайта „Всичко за 1 лев“, където е описана цялата одисея на този слащенски Остап Бендер.

    Отговори
  2. Местен

    А бе, Ваня,
    Ти си хвърлила повече труд да напишеш този куп глупости отколкото тоя т.н. инж. е положил за колата си.
    Нацията тотално изпростя и изкукурига.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *