С икона на Св. Георги Каракачанов изпроводи за Афганистан благоевградските военни

Мисията, на която тръгва 37-ия контингент на Българската армия е част от съюзническите ангажименти, които имаме в Афганистан. Това каза пред журналисти в Благоевград министъра на отбраната Красимир Каракачанов, преди тържествения ритуал по изпращане на контингента за участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”.Той изрази надежда, че всички 158 военнослужещи, които заминават ще се върнат живи и здрави.

„Там те ще са далеч от България в една трудна обстановка. Виждате, че всеки ден в Афганистан има атентати, като някой път нападения са в близост до нашата база – предимно  в Кабул. Ситуацията е много напрегната. Има терористични атаки и вътрешни битки. Затова винаги, когато изпращам момчетата им давам по една икона на Св. Георги, която да ги пази. Пожелавам им колкото тръгнат, толкова да се върнат – живи и здрави“, каза още министър Каракачанов.

Той добави, че според докладите на командирите на военнослужещите към момента всичко е наред по отношение подготовка и техническо обезпечаване на състава. Министър Каракачанов отбеляза, че участието на български военнослужещи на такива мисии е много важно, тъй като те трупат ценен опит.

„Едно е да служиш в казармата в една спокойна атмосфера, далеч от границата на конфликтите, но друго е да си на терен“, допълни военният министър. Той отбеляза, че и у нас има предизвикателства, свързани със сигурността, най-вече по отношение нелегалните миграти заради които понякога армията подпомага полицията.

„Но друго е да си в един район, където бойните действия са нещо ежечасно. Вероятността да се наложи  да използваш уменията си и оръжията си е много по-голяма. В крайна сметка един войник е войник тогава, когато е минал през подобно каляване. Контингентите, които изпращаме на всеки 6 месеца, освен че изпълняват съюзническите ни ангажименти, по-важното е, че трупат реален боен опит, за да може ако един ден се наложи да го полазват – да знаят какво да правят“, подчерта министър Каракачанов.

По думите му за участие в такива мисии винаги има повече желаещи отколкото могат да заминат, тъй като бройката е ограничена. Военният министър заяви, че много от тях искат да трупат опит, но и финансовия стимул е много важен. „Всеки иска да спечели някой лев. Това е съвсем естествено. След такива мисии военните, участвали в тях имат ѝ повече възможности за професионално развитие в армията, защото се смята, че такъв човек е по-подготвен“, отбеляза министър Каракачанов.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *