С какво можем да предпазим дома и офиса от вируси

Дистанция и добра хигиена. Първи и най-основни правила, за да се пазим от COVID-19. Но когато въздухът е наситен с вируса, трудно ще проработят.

За да избегнат това, в Института по биология и имунология на размножаването при БАН са монтирали UV лампа, която да убива бацилите, съобщава NOVA.

„Това, което сме сложили, е един апарат, който има за цел да прочисти въздуха в помещението. Въздухът се движи по лабиринт, през няколко вентилатора и се облъчва от няколко източника на UV лъчение. Този спектър има особеност, че освен бактерицидни вирусни свойства, не озонира въздуха. Няма създаване на концентрация на озон, която да е вредна за здравето, и позволява постоянна работа в помещението”, обяснява Сорен Хайрабедян, директор на Института по биология и имунология на размножаването при БАН.

Тази лампа е особено полезна в помещения, където се налага да се пуска климатик – уред, за който вече знаем, че помага за разпространението на коронавируса.

Устройството, което са избрали в института, е българско производство. Има и вносни лампи.

Не всички UV лампи обаче са безопасни. Някои убиват вируса, но и озонират въздуха, което според проф. Хайрабедян вреди на белите дробове.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *