С камерно присъствие на художници и коктейл на открито стартира Зонална изложба „Струма 2020“ в Благоевград

159 творби на 89 автори от трите области Перник, Кюстендил и Благоевград бяха представени в събота в Благоевград на най-големия форум на художниците от Югозапада – Зоналната изложба „Струма”.

Заради липса на голяма галерия, която да събере цялата изложба по създадена вече традиция, творбите са наредени в две зали – тази на галерията и на Регионалния исторически музей. За разлика от предни години шествието от творци и ценители, което се оформяше между двете сгради, този път не бе многолюдно, а причината бяха притесненията на мнозина автори и не малка част от публиката да присъстват на мащабни събирания на закрито заради  коронавируса. По тази причина от общините Кюстендил и Перник за първи път нямаше организиран превоз за участниците в „Струма 2020“ и малцината дошли бяха с частните си автомобили или с градски транспорт. Пак от съображения за сигурност и да не се струпват повече хора в малко пространство, традиционният коктейл бе изнесен пред галерията на открито.

Седемчленното жури, начело с председателя на Съюза на българските художници Любен Генов, бе присъдило 3 награди за живопис и една за скулптура заради липса на конкуренция в сферата на графиката и приложните изкуства. Благоевградските художници Пламен Бонев и Христо Шапкаров заедно със Златина Гонева от Кюстендил са тазгодишните отличени за живопис, а наградата за скулптура бе присъдена на Богомил Живков от Перник. Три поощрения с връчване на грамота за силно участие обяви още журито, отличавайки художниците Антон Гошев и Румен Дешев от Благоевград и пернишкия скулптор и преподавател в Академията проф. Емил Попов.

С наградата на Съюза на българските художници на Зоналната изложба „Струма 2020“бе отличен директорът на Градската художествена галерия в Благоевград Иван Милушев.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА


Зам. кметът по хуманитарните дейности на община Благоевград Василиса Павлова връчи наградите на отличените, а болшинството присъстващи в залата бяха с маски

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *