С. Ключ изпрати петричките съветници от мандат 2015-2019 с протестна подписка, те отидоха на банкет

Общинските съветници в Петрич предизборно разпродадоха и подготвиха почвата за продажба на последните общински имоти, за които не им бе стигнало времето през изминалите 4 г.

На последната за мандата си сесия вчера те гласуваха 6 предложения на кмета Димитър Бръчков, свързани с бъдещи продажби на училища, детски градини и кметства в селата на общината. В стремежа си за разчистване на терена максимално бързо дори 2 от обектите бяха подложени на двойно гласуване – първо на решението, с което областната управа отказва деактуването им в частна общинска собственост, а няколко точки по-късно – и на повторното вкарване на същото предложение в дневен ред.

На сесията общинарите смениха в частна общинска собствеността на здравната служба и кметството в с. Долен, което се прави само за да може да могат да бъдат продадени. Теренът с площ 1247 кв.м е на околовръстния полигон на селото, а едноетажната сграда е от 82 кв.м.

Същото упражнение бе направено и за детската градина, здравния дом и фурната в с. Старчево, които се помещаваха в сграда на етаж и половина върху терен от 1040 кв.м, както и за детската градина в Марино поле, частна общинска собственост, която върви със земята под нея от 623 кв.м.

От вчера частна общинска собственост е и училището в Яворница – сграда с разгъната застроена площ от 420 кв.м, прилежащата й работилница и терен от близо 4 дка под тях. Последният школски звънец тук е бил преди повече от 10 г.

Местният парламент гласува за продажбата на училището в с. Камена. Върху терена от 2200 кв.м има двуетажната сграда със застроена площ от 334 кв.м. Държавната оценка на сградата и земята под нея е 22 750 лв. без ДДС, но кметската администрация е определила 30 000 начална тръжна цена за наддаването. Училището е построено в далечната 1963 г. и е било НУ „Гоце Делчев“ до 2001 г., когато МОН го закрива поради „липса на образователни потребности от него“.

Деактуванията и продажбите бяха и основният акцент от вчерашната сесия, последна за мандат 2015-2019 на местния ОбС. Аналогично бе положението и на августовската сесия, когато съветниците се отърваха от училището и детската градина в Струмешница, училището в Гега, имоти в Рибник, Петрич, Чучулигово, Кърналово, Ръждак…

И началото на вчерашното заседание не бе изненада – започна с атака към изпълнителната власт от страна на най-опозиционната партия в заседателната зала през последните 4 г. – ВМРО. Съветникът Стоян Божинов подгря кмета с въпроса кога ще му отговори на натрупалите се през годините 40 въпроса, за които градоначалникът не намерил време, а председателката на същата партия в с. Ключ Македонка Иванова връчи на съветниците подписка с 400 подписа на жители от селото, които не желаят в Ключ да бъдат изградени 2 нови социални центъра. Решението за тях бе взето на августовската сесия с пълно мнозинство от присъствалите тогава 21 съветници. Става въпрос за Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с физически увреждания и Център за пълнолетни лица със сетивни увреждания, които кметът Д. Бръчков предложи да са в 2 стари сгради в с. Ключ, всеки от тях да е с капацитет 14 места и настанените да се обслужват от общо 24-членен персонал.

Работните места обаче явно не са успели да поблазнят жителите на петричкото селце и те настояват центровете да бъдат настанени в друго село. Протестът им е предизвикан не от болните, а от това, че никой от кметската администрация не се сетил да ги попита предварително, както и от попарените им надежди селото да се развива в посока туризъм. За да не настройва баш преди изборите цяло село срещу себе си, Бръчков стратегически обеща да не прави нищо по въпроса, въпреки че обособяването на сградите в центрове трябваше да започне на 1 октомври т.г., и отложи решението на спорния въпрос за следващия ОбС.

Местният парламент на Петрич започна последното си заседание тържествено – кметът и депутатът Георги Динев раздадоха на всички присъстващи плакети „за добра работа“, и приключи още по-тържествено – с разпивка, маскирана като официален банкет.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *