С кръвно 190/150 директорката на петричката гимназия „П. Яворов” Т. Георгиева колабира на работното си място, на системи е в болницата в Сандански

С кръвно 190/150 директорката на гимназия „П.К. Яворов” в Петрич Таня Георгиева колабира на работното си място, съобщи адвокатът й Атлиана Милева. По думите й до влошаване на здравословното състояние на директорката се стигнало, след като била подложена на голям стрес и вследствие на това в понеделник вечерта припаднала. Извикн е екип на Спешна помощ и е хоспитализирана в болницата в Сандански.

Както „Струма” писа, в открито писмо учители обвиняват директорката в липса на управленски качества, тя пък е категорична, че е подложена на безобразен тормоз с цел да бъде отстранена от поста.

В понеделник сутринта около 9,30 часа в училището влизат проверяващи от РУО и община Петрич, които констатират, че г-жа Георгиева не е на работното си място, и я чакат да дойде. Тя идва малко преди 11 часа, в периода 14-17 часа се провежда извънреден педагогически съвет, а в 20 часа директорката колабира.

„Да, сутринта г-жа Георгиева не е била на работното си място, защото е била в пожарната да вземе документи, касаещи училището, т.е. имала е служебни ангажименти. С идването си в училище оказва съдействие на проверяващите, като след педагогическия съвет проверката продължава. Аз лично й се обадих в 19,40 часа, за да я питам как е и има ли нужда от съдействие. Тя ми отговори: „На ръба на физическите си сили съм“. Малко по-късно й прилошава. Извиканият екип на Спешна помощ констатира, че кръвното й е 190 на 150. Бият й инжекция, като на път да бъде качена в линейката г-жа Георгиева пак колабира. Сега е в болницата в Сандански, където е хоспитализирана“, разказа адвокат Милева.

Попитана дали съпругът на директорката, който е шофьор на линейката, пратена в училището, е вдигнал скандал, като е обиждал и ругал проверяващите, адвокатката отговори: „Да, вдигнал е скандал. Но отговорете ми: Вие как бихте се почувствали и реагирали, виждайки, че Ваш близък е докаран до безпомощно състояние? Сега е в санданската болница, на системи е, цялата трепери и едва говори”, описа здравословното състояние на клиентката си адвокатката.

Ден преди да колабира и да постъпи в болницата, Т. Георгиева изпрати в редакцията на вестник „Струма” своята позиция относно опитите да бъде принудена да напусне поста.

Директорката на ПГ “Пейо Яворов” – Петрич Таня Георгиева:
Подложена съм на безобразен тормоз, с клевети, лъжи и
лични нападки се опитват да ме отстранят от поста

Подложена съм на безобразен тормоз и натиск само и единствено с цел да ме принудят да напусна поста си, това заяви директорката на Профилирана гимназия “Пейо К. Яворов” в Петрич Таня Георгиева.
Както “Струма” писа, две седмици след началото на учебната година от петричката гимназия излязоха с отворено писмо до министъра на образованието с копие до РУО – Благоевград, кмета на община Петрич, СБУ, училищното настоятелство и обществения съвет на училището. В него представящите се за група учители, но без да напишат имената си, обвиняват директорката в липса на управленски качества, което според тях създава риск за нормалното протичане на учебния процес и искат да се оттегли от поста.

Директорката Таня Георгиева поиска думата в “Струма”, за да изрази своята позиция по скандалния казус. Ето нейното изявление:
Считам за мой професионален дълг да Ви информирам за грубото и безпардонно уронване на престижа на учебното заведение, което управлявам, както и за уронването на моя личен професионален престиж в качеството ми на директор на учебното заведение и за погазването на личното ми достойнство и конституционно гарантираното ми право на труд.

Водена от желанието да бъда полезна на своето училище – Профилирана гимназия “Пейо К. Яворов”, гр. Петрич, през 2016 г. се явих на конкурс за директор, който убедително спечелих. Аз самата съм завършила това учебно заведение, в него реализирах трудовия си стаж от 20 години, а днес в него учи единственият ми син.
При встъпването ми в длъжност “директор” аз наследих сериозни проблеми, които трябваше да разреша. Застрашен беше приемът на ученици в гимназията – през последните години преди моето управление той застрашително намаляваше. Наследих финансов хаос и дефицит от над 20 000 лева. Всичко това беше дало отражение върху цялостната атмосфера в учебното заведение, където цареше раздвоение и недоверие.

Изминалите три години, през които аз имам честта да управлявам гимназията (2016-2019 г.), ситуацията коренно се промени. Мога смело да заявя, че чрез упорита и безупречна работа аз изведох училището от тежката финансова криза. Благодарение на реализирания 100% прием на ученици през 2016-2017, 2017-2018, 2018-2019 и текущата 2019-2020 учебна година успях да осъществя 54% увеличение на заплатите, като за последната година увеличението е цели 24%. По думите на експерти от МОН това е безпрецедентен случай в образователната сфера. Откриха се нови 15 работни места.

Най-голямата ми гордост като директор е, че с цената на много усилия, енергия, отделяне на много часове от личното си време и лишения за моето семейство успешно финализирах най-големия ремонт в историята на учебното заведение по ОП “Региони в растеж” – напълно реновирана сграда.
За да се случи всичко това, се наложи в началото на 2018/2019 учебна година цялото училище със своите 618 ученици, 42 учители и 11 души непедагогически персонал да се премести в други две училища. Целият този процес не наруши провеждането на учебните занимания и опазването живота и здравето на учениците. В началото на втория учебен срок направих всичко възможно, за да се върнем в сградата на гимназията. Всичко това се осъществи за по-малко от една календарна година, с минимален дискомфорт за ученици, учители и непедагогически персонал.

Това са част от фактите – реални и неопровержими, красноречиви. Всичко останало са лъжи, инсинуации, грозни лични нападки с цел задоволяване на лични интереси и властови амбиции.
За жалост, от част от колектива беше предприета истинска война срещу мен персонално, но най-вече срещу авторитета на учебното заведение. Съзнателно беше търсена конфронтация, бяха отправяни необосновани нападки и злонамерени въпроси по време на заседанията на Педагогическия съвет. Това премина в нескончаем поток от доноси, жалби, клевети, анонимни писма от родители с вътрешна информация от училището, брутално изопачаване на истината, “ЗОВ ЗА ПОМОЩ”- адресиран до всички институции, сигнали, доноси, писма до РУО – Благоевград, до Инспекция по труда и т.н.

Всички проверки от компетентните институции констатираха изрядни действия от моя страна, без нарушения.
След като този фронт се провали, войната стана още по-ожесточена. Продължиха с клевети, грубо и агресивно поведение, скандали в училище, отправени заплахи като: “Ти ще видиш, какво ще ти се случи оттук нататък…”, манипулация на неориентирани колеги – което дискредитира цялата институция. Научих, че са заплашвани и изнудвани и част от колегите. Обикаляли са домовете на някои колеги, молейки ги да се съгласят да бъдат директори, сякаш директорският пост се раздава по желание. Разпространявано е, че г-жа Георгиева вече няма да бъде директор, а следващият директор ще действа реваншистки.

Общинското ръководство, което до този момент безрезервно ме подкрепяше заради успехите на училището, започна да лобира за моето отстраняване.
Всички тези безобразия, граничещи с престъпление срещу личността и достойнството ми, аз игнорирах, защото имах да решавам най-важните за учениците и за институцията проблеми: успешно финализиране на мащабен проект за реновиране на гимназията, подготовка на 100-годишния юбилей, кампания по ДЗИ и НВО, изготвяне на дипломите на дванадесетокласниците. В това отговорно и сериозно време те не се спряха. Погазиха се всички законови и човешки принципи.

Всичко това доведе до безпрецедентен брой проверки в гимназията от експерти от РУО – Благоевград, МОН, Инспекция по труда и други, вече 29 на брой. Като предпоследната проверка беше на 28.08.2019 г. по време на държавния зрелостен изпит по български език и литература от експерти от МОН. “Рекорд”, който съм сигурна, че няма друг директор за 3 години на този пост.
Всичко това се отразяваше на атмосферата в училище.
Убедена съм, че този “кръстоносен поход” е изцяло на лична основа, но, за съжаление, той е напълно деструктивен.
Вместо разбиране и подкрепа от ръководството на РУО – Благоевград и от Общинската администрация, аз бях притискана с телефонни обаждания и с привикване на срещи да си подам оставката на 13.09.2019 г., един ден преди откриването на новата учебна година.

На 13.09.2019 г. бях извикана на среща с кмета г-н Бръчков, с г-жа Нина Попова – директор на дирекция “Образование” в община Петрич, и народния представител г-н Георги Динев. На тази среща присъства и съпругът ми. На нея бях притискана да си подам оставката като директор на гимназията и ми беше “наредено” да не присъствам на тържеството по повод на откриването на учебната година със заплахата, че ако отида, ще бъда освирквана и прогонена от целия колектив и от учениците на учебното заведение. Аз категорично отказах да се поддам на натиска въпреки заплахите и тормоза върху мен.

На ръба на физическите и психическите си сили след срещата си с общинското ръководство излязох в болничен, а след това и в кратък отпуск. Заради основателния страх, подбуден у мен след заплахите на общинското ръководство, че ще бъда насила изгонена от учебното заведение, което ръководя, ако открия учебната година, бях принудена да не присъствам на откриването на учебната година.
Връщайки се на работа след ползван болничен и краткия отпуск, който си позволих за възстановяване, на 30.09.2019 г. по телефона ми беше разпоредено от началника на РУО – Благоевград да се явя лично при него заради това, че не съм си била спазила обещанието да се явя при него на 27.09.2019 г., докато бях в разрешен от самия него платен годишен отпуск. Така и направих още в същия ден, като поради страха от поредно оказване на психологически натиск върху мен “доброволно” да подам оставката си, си позволих да се явя пред него съвместно с адвокат. Господин Златанов ни покани в кабинета си, но когато разбра, че съм с адвокат, той многократно заяви, че среща няма да се провежда, докато не останем само двамата с него. Това затвърди у мен убеждението, че целта на срещата е била отново да бъда подложена на психологически тормоз да напусна поста си. Когато г-н Златанов разбра, че имам право да бъда с адвоката си и че няма да остана сама на среща с него, той прекрати срещата. Фактът, че началникът на РУО – Благоевград ме накара да пътувам от Петрич до Благоевград, без реално да има за какво и без да е налице извършването на каквато и да е служебна дейност, неминуемо може да бъде определено като оказване на тормоз от ръководен орган спрямо подчинен служител. Такъв тормоз, смея да твърдя, е незаконен.

Още същия следобед след тази т.нар. среща г-н Златанов разпорежда комплексна проверка на дейността ми като директор, която се явява 29-та проверка на моята работа. На следващия ден – на 01.10.2019 г., в гимназията се явиха проверяващите – г-жа Стоянова и г-н Станишев. Те заявиха, че проверката е по повод на “Отворено писмо”, изпратено до РУО – Благоевград, без да ми покажат това писмо и съдържанието му.
Още при първата среща на проверяващите с колектива на 01.10.2019 г. сутринта единият проверяващ заявява пред целия колектив на гимназията и пред колегата си, че го е срам и му е ужасно неудобно да запознае колектива с част от съдържанието на отвореното писмо, поради което то е било прочетено от Елизабет Карамачева.

В течение на проверката на мен и на учителите, които ме подкрепят, стана ясно, че тази проверка е тенденциозна и цели търсенето на нарушения от моя страна, поради които да бъда дисциплинарно уволнена, или поне за пореден път да бъда подложена на психологически тормоз и натиск сама да се откажа от работата си. В подкрепа на това моля да имате предвид следното.
В процеса на проверката на два пъти самите проверяващи в прав текст ми казват, че са установили извършени от мен нарушения, но след консултация с адвоката ми и оборването на твърденията им чрез писмени изявления на колеги, които ме подкрепят, се оказва всъщност, че няма нарушения. Проверяващите отказват да приемат писмените изявления на колеги, които подкрепят, чрез които се оборват твърденията за извършени нарушения, като те променят твърденията си пред колегите ми, че всъщност не били твърдели, че съм извършила нарушения. В същото време те толерираха поведението на една от колежките, която стои в основата на атаките срещу мен и която във формална обстановка пред колегите и пред проверяващите директно ме е обвинила в извършване на престъпление – фалшифициране на подпис под тримесечния отчет за бюджета на гимназията, като впоследствие твърдяха, че такова нещо не се случило. Заявиха ми, че това, че съм поискала писмени обяснения от служителката за уронването на престижа на училището и на авторитета на законния му представител пред тях самите и пред повече от 20 души от колектива във формална обстановка, било голяма грешка, тъй като на следващия ден 600 ученици нямало да влязат в час. Това, ако не е заплаха и тормоз, какво е?

Не е случаен фактът и че малко след това чрез куриер ми беше връчено писмо, с което заместник-кметът ме уведомява, че ще ми бъде извършен финансов одит, т.е. натискът и тормозът продължават по всички линии.
Очевидно е, че съм подложена на безобразен тормоз и натиск само и единствено с цел да ме принудят да напусна поста си.
Не съм аз тази, която сплашва и настройва колегите си, тъй като много от колегите, които ме подкрепят, реално отказват да афишират подкрепата си към мен поради страх от реваншизъм спрямо тях от “силните на деня”. Но ще има и следващи дни, нали? А и има и смели колеги, които изрично застанаха зад мен и зад истината, за което сърдечно им благодаря!!! И те не са 13, какъвто е поредният донос, а са много повече, което е отразено в нарочна подписка в моя подкрепа!
В допълнение към сигнала, вече подаден до министъра на образованието и науката, искам да кажа и следното:
Последните три обвинения към мен са:

 1. Къде са старата дограма и старата ограда на гимназията? Обръщам се към двете “лидерки” на бунта срещу мен – попитайте вашия политически благодетел. Той се разпореждаше с тези въпроси.
 2. Как се назначавали от мен извън регламентираните правила нови учители?
  Всъщност вие прекрасно знаете как. Или пък не, идея си нямате колко пъти благодетелят Ви ми е звънял по телефона с ултиматуми: “Няма да бъде назначен този, а ще бъде назначен онзи”, или “Този, който си решила да назначаваш, докато аз съм тук, никога няма да започне работа където и да е”.
  Вероятно отказът ми да се съглася и неоткликването от моя страна на тези ултиматуми ми донесе тези 29 проверки!
 3. Била съм фалшифицирала подпис върху документ в работата ми. Ето това вече наистина преля чашата!
  Затова с една от горепосочените дами ще се видим в съда! Добре че благодетелят Ви все още не назначава съдии и прокурори в града ни!
  И за разлика от доносниците, които с пасквилите си ме чернят, но ГИ Е СТРАХ И СРАМ да излязат с името си зад доносите си, то аз изрично заставам с името си зад всичко написано. И не изнасям доноси, нито клеветя колегите си! Защото АВТОРИТЕТЪТ на ГИМНАЗИЯТА трябва да бъде пазен! И който си позволи да го петни, ще понесе своята отговорност!
  Принудена съм да защитя правата си чрез подаване на нарочен сигнал до МОН и жалби пред компетентните институции, тъй като едва ли е редно в една правова и демократична държава законно спечелил конкурс директор без нарушения в работата си, която е проверена 28 пъти, да бъде принуждаван по политически причини да напуска поста си, за да бъдат удовлетворени нечии властови и управленски амбиции.
  Иначе какъв пример бих дала на собствените си възпитаници – дали да се борят с несправедливостите, да отстояват истината, да се борят, за да защитават морала и законността, или да отстъпят на страха, заплахите, натиска и беззаконието???!!!
  В очакване да бъда уволнена, защото не съм се съгласила да мълча и да изпълнявам нечии своеволия и беззакония, оставам с уважение:
  Таня Стоянова Георгиева,
  директор на ПГ “Пейо К. Яворов”

 .

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

 1. Митра Чистачката

  Тази жена явно няма връзка с главния мозък или съвсем се е “бъгнала”. И дето се казва: сама си ритна бурето под бесилото… Дано я вземат за чистачка някъде, понеже за друго няма да си намери работа в Петричка община.

  Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *