С кулинарен базар кюстендилски ученици си направиха Ден на професиите

Кюстендилско училище обяви Никулден за Ден на професиите и превърна втория етаж на школото в кулинарен базар. С решение на ученическия съвет парите от продадени сладкиши в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт „Йордан Захариев” ще бъдат предоставени за лечението на 20-годишния Тони Костов. Момчето се бори с левкемията и трябва да се лекува в Германия.

„Всяка година парите от този базар даваме на социално слаби абитуриенти, сега обаче решихме каузата да е друга. Ще направим втори благотворителен базар, с който ще осигурим средства и за бъдещите абитуриенти”, коментира ученичката в 11 клас Даная Христова.

Кулинарните деликатеси са изработени от учениците от 11 и 12 клас. „ Аз приготвих мъфини. Мама специално ми купи и такава форма. Направих ги с разтопен шоколад, лешници, сложих и един пакет разтопено масло и 3 с.л. лъжици какао. Получиха се, а за първи път ги правя. Продадох ги по 60 ст., моите съученици ги изкупиха. Като завърша висшето си образование, си мечтая да ръководя голям сладкарски цех”, споделя Евелина Йорданова, която е в 11 клас. Нейната майка работи в шивашка фирма. Баща й пък работи в гараж за смяна на автомобилни гуми.

„Аз заложих на кекс, но трицветен. Моят приятел много го харесва. Отделно се разбиват белтъците и жълтъците. Нарязахме го на парчета и го продавахме по 30 ст. Като завърша висшето си образование, искам да работя в банка”, коментира Аделина Пенкова от 11 клас.

Ученици от основните училища пък дойдоха в школото, за да се запознаят с базата. „Така се надяваме да си попълним и паралелките, няма да имаме нови специалности. Те са стиковани с бизнеса”, допълни Таня Динева, директор на училището. В учебното заведение се обучават 500 деца, други 10 са на индивидуална форма на обучение.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *