С курбан, организиран от ловната дружинка, жителите на Бистрица почетоха отложения заради пандемията празник на селото, посрещнаха епископ Поликарп с кошница с грозде, ябълки и вино…

Миряните от село Бистрица, община Дупница,  посрещнаха Белоградчишкия епипскоп Поликарп вчера на празника на Свети Евстатий Плакида, закрилник на ловците и риболовците. Ловната дружинка от селото приготви вкусен курбан от 4 овце и 1 агне. Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи литургия заедно с архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски и свещеници от околията. Той беше посрещнат с почести от местното население, а като дар получи кошница с грозде, ябълки и бутилка вино.

Жителите на село Бистрица заради пандемията не празнуваха събора на селото, който се чества на Възнесение Господне, и по инициатива на ловците от селото празникът се почете вчера, но без музика.

В храма сред стеклите се за литургията миряни беше забелязан и собственикът на траурна агенция Росен Колев от Дупница, който получи и Свето причастие.

Майката на кмета на селото Кирил Огненски – Ваня Огненска, Йорданка Караманска и Магда Фудулска нарязаха 100 кг картофи, 30 кг моркови и 40 кг чушки и кромид за курбана. Ловците Георги Ламбов, Георги Караколев, братята Валентин и Петър Михалчеви нарязаха месото за 6-те казана. Валентин от години е главен готвач на курбана за Спасовден.

Един от най-дългогодишните ловци и председател на ловната дружинка до 2010 г. в с. Бистрица Асен Златев разказа пред “Струма”: “В селото първата дружинка е създадена през 1900 г., като в нея са влизали и ловци от селата Самораново, Джерман и Дупница. В момента в ловната дружинка членуват 100 ловци от с. Бистрица и с. Самораново. През годините имаше бракониери, които изключихме. Планината над селото е богата на различни видове животни. Има популации на елен, сърна, дива свиня,  диви кози, вълци, мечки и белки. От пернатите има яребици, кеклик, фазани…”.

Църковното настоятелство към храма в селото е взело решение за всеки празник различна гилдия да организира курбан. На Димитровден ще приготвят курбан строителите, на Гергьовден – овчарите… По този начин миряните ще имат повод по-често да се събират и да общуват помежду си.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *