HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

С кючеци, ромски тъпани и зурни абитуриенти скандализираха благоевградчани навръх 24 май, полицаи разтуриха джамборето

Абитуриенти скандализираха благоевградчани, като надуха зурни и играха кючеци в центъра на града навръх вчерашния празник. Случката се разигра около 11 часа вчера преди обяд, веднага след като НХГ изпрати абитуриентите си от Випуск 2017 и тържествено отбеляза 24 май.

Под съпровода на духова музика учители, ученици и гости тръгнаха надолу по улицата, за да се присъединят към празничното шествие на площада. В този момент се появиха трима роми, които озвучиха целия район с тъпан и зурни и заедно с група абитуриенти се опитаха да се включат в шествието.

„Как не ви е срам! Цяла България чества Деня на славянската писменост и култура, а вие играете кючеци! Развалихте целия празник”, възмущаваха се благоевградчани.

Забележките на възрастните хора ни най-малко не смутиха екзалтираните младежи и те продължиха с чупките в кръста, докато не бяха спрени от полицейска патрулка. Органите на реда обясниха на абитуриентите, че не могат да продължат с тъпани и зурни към центъра, и ги предупредиха, че нарушават обществения ред. Така те свиха по улицата зад банята и продължиха да се веселят под звуците на ориенталски ритми.

„Е какво лошо правим?! Наехме музика, за да се позабавляваме. Иначе ще им платим после. Тарифата е според това дали сме доволни как свирят, но вземат по 60 лв. на час”, разказаха младежите, невиждащи нищо нередно в поведението си.

Техни съученици пък определиха случващото се като пълна селяния и простотия и отказаха да се присъединят към шумната веселба, неуместна за празник като 24 май.

А тъпанът и зурните продължаваха да огласят района наоколо. Полицаите дойдоха още на два пъти и в крайна сметка т.нар. музика престана.

По същото време друга група абитуриенти се развихри на срещуположния край на площад „Македония“, в близост до банята. Точно във вихъра на танците пристигна патрулка и сложи край на джамборето. „Айде стига вече, достатъчно се излагахте, дайте да отидем на кафе”, успокоиха съучениците си някои от завършващите и групата се отправи към близо барче, а у благоевградчани остана привкусът на чалга и кючеци, съчетани със славянска писменост и култура.

КИРИЛКА СТОЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *