С лимонов мерент тарт и трицветен хляб единадесетокласникът на Гимназията по туризъм в Благоевград Д. Грънчарски заслужи място сред най-добрите млади сладкари в страната

Единадесетокласникът на Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ в Благоевград Дамян Грънчарски заслужи място сред най-добрите млади сладкари в страната. При изключителна конкуренция талантливият ученик от специалност „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия“ заслужи бронзов медал в националното състезание „Най-добър млад хлебар-сладкар”, организирано от Министерството на образованието и науката.

До финалния кръг на надпреварата достигнаха най-добрите бъдещи мастър шефове от 11 и 12 клас на  професионалните гимназии и паралелки, обучаващи се по професии, свързани с хлебопроизводството и сладкарството. За два часа и половина те трябваше да приготвят два броя трицветен хляб със задължителни натурални продукти – червено цвекло, морков и спанак, и да аранжират всяко изделие поотделно.

Сред първите, поздравили талантливия единадесетокласник, бе шеф Р. Стамболов

Другият компонент от практическата задача бе свързан със създаването на сладкарско изделие /от 3 до 6 бр. с диаметър 10-12 см/ – лимонов мерент тарт от ронливо маслено тесто, лимонов кърт и меренг.

Като истински тандем, с Дамян бяха директорът на ПГТЛП Димитрина Иванова и ръководителят му – учителката по специални предмети инж. Елисавета Маеркова, които, разбира се, не взеха пряко участие, но стискаха палци и подкрепяха своя представител.

Професионалното жури начело с шеф Ради Стамболов /един от най-добрите шоколатиери в света/ оценява не само вкусовите качества, оригиналност, новаторство при приготвяне и оформяне, но и прецизност на изпълнението, организация и техника на работа, и не на последно място – ефективност на оползотворяване на влаганите хранителни продукти, външен вид и работно облекло. С демонстрираните класа и увереност Д. Грънчаров успя да покори поредния си връх в кулинарията и заслужи трето място.


Моменти от представянето пред журито и церемонията по награждаването

„Тайно се надявах, но предвид голямата конкуренция и изравнените сили до последно не знаех какво ще се случи. А отправените ми конструктивни съвети от журито със сигурност ще са ми от голяма полза”, сподели единадесетокласникът след успеха си и допълни, че с нетърпение очаква да започне учебната производствена практика от следващия месец.

Горди с постижението, Д. Иванова, инж. Е. Маеркова и колективът на училището пожелаха на Дамян здраве и да постига мечтите си с лекотата на сладкишите, излизащи изпод ръцете и фантазията му.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *