С литийно шествие и водосвет отбелязват Богоявление в Кюстендил

С литийно шествие и водосвет ще бъде отбелязан празникът Богоявление в Кюстендил. Традицията по изваждането на кръста за Богоявление – 6 януари, от водите на река Банщица в Кюстендил ще бъде спазена, съобщи пред БНР архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия архимандрит Исаак. 

Започна и записването на желаещите да се включат в надпреварата за изваждането на Богоявленския кръст в трите храма в Кюстендил. Условието за участие в ритуала по изваждането на кръста е желаещите да са православни християни и да бъдат кръстени.

Празникът ще започне днес – 5 януари, когато ще бъдат отслужени утреня, царски часове и Василиева Света литургия. Богоявленски водосвети ще бъдат остлужени на 6 януари в църквите „Св. великомъченик Димитър“ и „Св. Мина“, защото централният храм „Св. Успение Богородично“ все още е в ремонт, каза архимандрит Исаак.

От 11.00 часа на 6 януари от храма „Успение Богородично“ ще потегли литийно шествие до Железния мост на река Банщица, където ще бъде потопен кръстът в 11.30 часа.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *