С максимата „Греяна ракия и жена не се чакат” бившият фронтовак Кр. Илиев посрещна гости за 94-ия си рожден ден

С бодро настроение въпреки студеното декемврийско време ветеранът от Втората световна война Крум Илиев от китното село Мала Фуча, община Бобов дол, посрещна бойни другари и приятели по случай 94-ия си рожден ден. Председателят на Съюза на ветераните от войните в Дупница о.з. полк. Цанко Стойков, ветераните Здравка Христова, о.з. старшина Стоимен Ангелов-Чиме, председателката на Българския антифашистки съюз /БАС/ Маргарита Иванова, учителките Йорданка Чочова, Цветанка Анастасова, Донка Василева, общественичката Марияна Атанасова, Домника Василева, Йорданка Стойчева… бяха част от гостите, които уважиха празника на Крум Илиев.

„Да си жив и здрав и да ни поканиш и на 100-годишния си юбилей”, поздрави го председателят на Съюза на ветераните от войните в Дупница о.з. полк. Цанко Стойков. „Да пожелаем на Крум Илиев да бъде здрав и щастлив, все така трудолюбив и до него винаги да бъдат неговите прекрасни дъщери, които се погрижиха за приготвянето на тази вкусна трапеза“, допълни го Маргарита Иванова.

Гостите подариха на рожденика албум, за да пази своите спомени, негова снимка пред паметника на Васил Демиревски-Жельо, цвете и 80 лева. През цялото време до Кр. Илиев бяха дъщерите му – Богдана Тасева и Елена Костадинова.

Домакините предложиха на всички за начало туршия и пивка домашна ракия. „Греяна ракия и жена не се чакат“, бяха категорични присъстващите и отпиваха от греяната ракия, докато още бе гореща. Вкусна домашна погача, тънки мезета, пържолки с гарнитура и руйно червено вино бяха част от богатото меню на рожденика.

Крум Илиев е роден през 1924 г. в село Мала Фуча. Учил е първо в училището в селото, а след това в гимназията в село Бадино. Той е ветеран от Втората световна война, участник в акцията на кота 711 на връх Ястребец с командир Васил Демиревски-Жельо. „По-умен човек от Васил Демиревски-Жельо нямаше. Да ръководиш полк с доверие и с чест“, си спомня Крум Илиев. Той е работил в „Мини Бобов дол” и си спомня онези години: „Тогава имаше само 300 души миньори, а след това мината се разрасна. Започнах работа като завеждащ смяна в мината, който отговаряше за тези, които е назначил, и така 24 години бяха на този пост”, сподели рожденикът, който и на тази възраст има хоби – обича да отглежда цветя и има хубава градинка. Драго му е да бъде заобиколен от най-близките си и приятелите.

Празненството за 94-ия му рожден ден завърши с вкусен сладкиш и ароматно кафе, специално приготвени от дъщерите му. Последва обща снимка в двора на красивата му къща в село Мала Фуча за спомен.

НИКОЛАЯ ИВАНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *