С изкарани 100 /от 100 възможни/ точки на държавния изпит по теория на професията най-добрият млад сладкар в страната ни, благоевградчанинът Дамян Грънчарски дефилира по червения килим и отпразнува завършването заедно със своите съученици от Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев” – Благоевград.

Д. Грънчарски с дамата си
За постигнатия от Дамян резултат и за успешното полагане на новата матура от завършващите специалността „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия“ разказа класният ръководител на зрелостниците Цветелина Котева. Учителката по английски език коментира, че ДИППК /държавният изпит за придобиване степен на професионална квалификация /за обучаващите се за професия „Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост“ е на изключително високоинженерно ниво. Въпреки предизвикателствата зрелостниците от випуск 2022 г. на ПГТЛП са избрали новият вариант – за защита на дипломни проекти. „Всички, явили се, положиха успешно изпита по теория на професията. Действително се гордея с учениците си”, заключи Цв. Котева и поведе абитуриентите по червения килим, като дефилето бе предшествано от фотосесия.

Абитуриентите с класния ръководител Цв. Котева
Самият Д. Грънчарски е сред най-изявените възпитаници на училище и досегашен знаменосец. Запленен от магията на кулинарното изкуство, той постъпи в гимназията след завършването на основното си образование във II ОУ, а като десетокласник завоюва възможно най-високото отличие на национално ниво. В конкуренция с най-добрите ученици от страната Дамян заслужи титлата „Най-добър млад сладкар на България”, след като впечатли журито с иновативния си авторски десерт – йогурт баклава с локум и рози. Година по-късно младият мастър шеф покори поредния връх в кулинарията и с представения лимонов меренг тарт се окичи с бронзовия медал в престижния форум.
„Темата на дипломния ми проект е ронливо маслено тесто. Самата защита не бе трудна. По-сложна е петмесечната подготовка, форматирането, съдържанието на дипломната работа”, сподели Дамян, който вече работи по специалността си в благоевградска сладкарница. Разработва и представя авторски кулинарни изкушения и смята да надгражда знанията си в университет по хранителни технологии.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА
