С молебен за здраве, аплодисменти за учителите и родителите абитуриентите на благоевградската Математическа гимназия се сбогуваха с училището

С много емоции, чувство на радост, но и на тъга, аплодисменти за родителите и учителите абитуриентите на Математическата гимназия в Благоевград се сбогуваха с училището. Вълнуващото изпращане на зрелостниците започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Светослав Кючуков в църквата „Въведение Богорично”. С оглед на противоепидемичните мерки в храма влизаха само по трима абитуриенти от всяка паралелка и 6-имата класни ръководители. Важното е обаче, че традицията бе възобновена, още повече че миналата година  водосветът бе отменен заради коронавируса. Час по-късно 157-те дванадесетокласници се събраха в двора на гимназията, където чуха за последен път училищния звънец. И докато чакаха церемонията да започне,

„публиката подгряваше” Димитър Борумов, който 5 мандата е председател на Детския парламент и е сред изявените зрелостници на ПМГ.

„Разделям се с училището със смесени чувства – с радост, тъга и вълнение за новото началото, което предстои”, призна Митко и допълни, че благодарение на професионализма и отдадеността на учителите не му е било трудно по нито един предмет, а за втора матура е избрал английския език. С успех пълно шест от курса на  обучението си Д. Борумов е избрал да учи международни науки в университета „Лайдън” в Хага, за където се готви да замине в средата на месец август. По отношение на обществената си дейност отличникът издаде в аванс, че вече е избран нов председател на Детския парламент. Името му засега е тайна и ще бъде обявено на нарочна церемония, но самият Димитър ще остане в ръководството като почетен председател.

А иначе с артистичността и уменията си двамата водещи внесоха колорит в тържеството, изпълнено с много усмивки и сълзи в очите. С чувство за хумор те благодариха поименно на всеки един от учителите си, а учениците дълго аплодираха своите преподаватели и родители.

По традиция директорът на ПМГ Николай Каращранов награди цяла плеяда изявени ученици, завоювали призови места в национални и международни състезания и олимпиади. Признание за своя труд, упоритост, разнороден талант заслужи досегашният знаменосец на ПМГ Антонио Георгиев. През 2019 г. той се пребори за място в националния отбор и представи страната ни на световната олимпиада по география в Хонконг, където завоюва бронзов медал. Година по-късно се нареди сред тримата най-добри ученици и в Еропейската олимпиада. Наред с това Антонио, който е пълен отличник, има повече от впечатляващи постижения в областта на физиката и математиката и сега получи поредния си златен медал от международното състезание „Математика без граници”.

Един до друг се снимаха и изявеният олимпиец по информационни технологии Светослав Новоселски и отличният математик Георги Терзиев, избрали да продължат развитието си съответно в областта на програмирането и софтуерното инженерство.

На финала директорът Н. Каращранов пожела на абитуриентите здраве, да не спират да мечтаят и да бъдат щастливи и изрази удовлетвореност, че въпреки предизвикателствата и динамичната обстановка всичките 157 дванадесетокласници успешно завършват своето 5-годишно обучение в ПМГ „Акад. С. П. Корольов” – Благоевград.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *