С мотив „липса на интерес” съветникът Ал. Василев отказа оферта от 1,4 млн. лв. за петричкия музей, с 88 точки и само 2700 лв. под прогнозната цена „ВДХ” АД победи служебно

Общинският съветник в Петрич Александър Василев отказа офертата на кмета Димитър Бръчков да реконструира стара сграда на военното поделение в южния град и да направи от нея модерен музей за 1,4 млн. лв.

На 3 декември т. г., часове преди изтичане на крайния срок, съпругата му Роза Иванова, водеща се собственик на семейната строителна фирма „Александър 49” ЕООД, е уведомила комисията по провеждане на обществената поръчка, че фирмата наистина „отговаря на поставените искания за участие, но няма интерес от участие”.

Безпрецедентната формулировка, с която една строителна фирма отказва повече от апетитна обществена поръчка във време, когато частниците се избиват да се доберат до такива сигурни пари, може да означава само, че Василев е бил посъветван да се оттегли, коментират петричани.

Същия прочит на ситуацията даде и столичният строител Бончо Бонев, който обжалва в КЗК самата поръчка, след като предложи на община Петрич той да направи музея, но не беше допуснат.

След отказа на Василев вчера кметът Димитър Бръчков обяви за изпълнител на обществената поръчка втората фирма, която бе поканил – „ВДХ” АД, чийто изпълнителен директор е Момчил Борисов. Фирмата е класирана с 88 точки от 100 възможни, но това всъщност е без значение, защото за поръчката бяха поканени само 2 фирми и на практика освен „ВДХ” друг финалист няма. Победителят ще направи музея за 135 работни дни срещу 1 405 200 лв. с ДДС. Това е само с 2700 лв. под прогнозната цена от 1 407 938 лв.

Припомняме, че „ВДХ” е една от най-мощните строителни фирми в страната и до април тази година бе позната под името „Водстрой 98“. Дружеството е основано в Сливен през 1998 г. за участие в приватизацията на “Водно строителство – Сливен” и става негов правоприемник, към края на 2014 г. на трудов договор в него вече работят 441 души, приходите му са 156,7 млн. лв., а печалбата – 16,8 млн. лева, а само през периода 2011-2015 г. фирмата е подписала договори като самостоятелно участие или в консорциуми за 976,8 млн. лв. В професионалната визитка на „Водстрой 98” са градинката около НДК, ремонтът на Централна гара – София, Музея за съвременно изкуство в столицата и много др.

Въпреки че вече е ясно кой ще направи модерния петрички музей, победителят обаче не може да започне строителството заради жалбата в КЗК, депозирана от Б. Бонев и фирмата му „Парсек груп” ЕООД. Тя е с входящ номер ВХР-2597-29.11.2018 г.  и е с искане за „временни мерки”, което ще рече спиране на всякакви строителни или документални дейности около музея, докато КЗК не се произнесе с решение по казуса има ли нарушения в обществената поръчка, или не. Със сигурност това ще стане най-рано през следващата година.

Както писахме, „ВДХ” и Ал. Василев бяха поканени от Д. Бръчков да си дадат офертите за петричкия музей, след като двамата кандидати в редовната сесия на обществената поръчка през лятото на тази година бяха отстранени от участие заради липси в представените документи, а след това изненадващо се отказаха в дадения им 5-дневен срок да попълнят пропуските в документите, което също е решение без аналог в българските обществени поръчки.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *