С наздравица с хубава гроздова баба Василка отбеляза 95-годишнина

95-и рожден ден празнува, заобиколена от най-близките си хора, най-възрастната жена в кюстендилското село Шишковци Василка Пенева. Тя е родена на 20.10.1923 г. в бедното семейство на Петър Лисичев. Василка е четвъртото дете в семейството, има и една по-малка сестра. Петте деца били най-голямото богатство в семейството. Единни и сплотени, всички са се стараели да бъдат пример за подражание и с нищо да не опетнят името и авторитета на родителите си. Това възпитание се предава и в потомството на Петър Лисичев.
Баба Василка счита, че децата са задължени да не опетнят имената на родителите си, а техните творчески постижения, техните човешки достойнства трябва да се множат. Едва навършила двадесет години, тя свързва живота си с момък от нейната черга – Костадин Пенев. Младият, изключително умен, благороден и трудолюбив момък е от бедно многолюдно семейство. Двамата поемат пътя, който води към щастлив семеен живот, път на честност, трудолюбие и разбирателство.
За кратък период от време младото семейство се сдобива с много приятели, с които споделят всички проблеми. Двамата работят в именията на по-заможните селяни, а с припечелените пари решават един след друг проблемите си. На 29.10.1950 г. в Шишковци се основава ТКЗС. За председател на новосформираното стопанство единодушно е избран съпругът Костадин Пенев, а за птицегледачка Василка.
Баба Василка може да разкаже толкова много спомени, с които да се напишат романи, достойни за филмиране. С весело настроение на 95-ия си рожден ден тя посрещна дъщеря си Мая, инженер по професия, и сина си Иван, професионален шофьор.
Юбилейното честване на 95-ата годишнина на баба Василка беше отново доказателство, че “скромността краси човека”. Скромно организираното тържество беше, както казва баба Василка, като предвестник, че само след пет години, живи и здрави, ще се съберат отново всички за 100-годишния й юбилей.
А на този юбилей всички вдигнаха наздравица с хубава гроздова до дъно. Имаше и торта, направена от Йорданка Величкова, приятелка от детските години на Мая.
МИЛЧО СПИРОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *