С наплив на ученици и родители започна подаването на завления за кандидатстване след 7 клас в Благоевград

С наплив на кандидат-гимназисти и родители започна подаването на заявления по приема в 8 клас за учебната 2020/2021 г. В петък рано сутринта в благоевградското 3-о ОУ цареше истинско оживление и в коридора имаше около 10 родители и деца. Заради пандемичната обстановка и мерките за безопасност от най-голямото основно училище в областта решиха да не правят тържество за завършването, което обикновено препълва спортната зала на школото. Така близо 100 ученици в 7 клас идваха направо в училище, където получаваха свидетелствата си и след това  директно подаваха документи за 8 клас.

„Взели сме необходимите мерки – като периодична дезинфекция на подове, повърхности, предпазни средства. На разположение на кандидат-гимназистите са две комисии от по 4-ма учители – едните са до обяд, а другите следобед. Това са опитни учители, не за пръв път участват в кампанията по приема, така че всеки един момент могат да окажат помощ, да консултират родителите и седмокласниците”, коментира зам. директорът на 3-о ОУ Васил Чолаков. Той допълни, че ако родителите и учениците са наясно с желанията си и са обсъдили предварително вкъщи кои паралелки и училища да посочат, подаването на заявленията отнема не повече от 10 минути.

Цялостна организация бе създадена и в 8-о СУ. Там на входа дежуреше служител от помощния персонал, който периодично пропускаше чакащите, за да не се получава струпване. Специално за попълването на заявленията бе отделена една от най-големите стаи в училището от 70 кв.м, а в съседната се приемаха документите. Учители от комисията коментираха, че въпреки препоръките заявленията да се подават по електронен път от вкъщи или друго място, родителите и кандидат-гимназистите предпочитат да дойдат на място. „Просто от техническа гледна точка родителите се чувстват по-уверени и сигурни, идвайки тук, да подадат документи на място“, сподели директорът на 8-о СУ Сергей Биров.

Сред чакащите бе учителката по изобразително изкуство в училището, художничката Димитрина Гошева, дошла с дъщеря си София, която е наследила таланта и любовта към изкуството от майка. С изкараните 95 т. /от 100/ на изпита за проверка на способностите и отлично представяне на НВО, бившата ученичка на 8-о СУ се надява да бъде приета в паралелката с профил „Изобразително изкуство“ на Националната хуманитарна гимназия.

Документи ще могат да се подават и на 6 и 7 юли /понеделник и вторник/, като работното време на училищните комисии е от 8 до 18 часа. Важно е да се знае, че както и досега, кандидатстващите за специалности от професи трябва да представят и медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика. А иначе седмокласниците могат да кандидатстват в неограничен брой училища. Като отделно желание в заявлението трябва да се посочи всяка избрана паралелка.

Списъците с приетите на първо класиране ще бъдат обявени до 13 юли.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *