С нереални цени от 30 000-40 000 лв. за порутена къща дупнишкото с. Делян запустява, кандидат-купувачите софиянци се заселват в Яхиново и Крайни дол

Столичани търсят евтини къщи в дупнишкото село Делян, местните им искат по 30 000-40 000 лв. В селото, което се намира на 15 минути път от общинския център, има над 100 изоставени къщи. Част от тях са обявени за продан, но купувачи няма.
Кметският наместник на селото Виолета Зашева обясни причината за слабото търсене на къщи и парцели: “В Делян живеят около 100 човека. Къщите наброяват 350, но голяма част от тях са изоставени. Някои от наследниците са ги пуснали за продажба, но купувачи няма, въпреки че селцето е в планински район, спокойно е, въздухът е чист. Идват купувачи от София, но те искат да купят готова къща за по 3000-4000 лв. Цените на обявените за продажба къщи и прилежащи терени варират от 30 000 до 40 000 лв., което не устройва купувачите. Някои от къщите са гредоред, но има и такива за продан с циментова плоча и е необходим само малък ремонт”, заяви кметският наместник Виолета Зашева.
Някога, по времето на соца, е имало малък квартал до селото, където семейства от София са строили вили, които ползвали през лятото. Собствениците им са ги изоставили от години и имотите са буквално ограбени и ошушкани до основи.
Наскоро в кметството пристигнала жена от София, която имала вила в този квартал, и поискала да подаде декларация, че не живее в имота, за да не плаща такса смет. Кметицата отишла с нея до вилата и столичанката се ужасила, като видяла, че от къщата й не е останало нищо. „Всичко метално бе свалено, както и тухлите. Руините бяха обрасли в трева и храсти и не можеше да се мине. Най-вероятно роми или българи са крали кой от каквото има нужда и са унищожили масивните сгради, строени преди много години“, обяснява В. Зашева.
В Делян от няколко години живее бизнесмен от София, който е купил почти нова къща, но той е „бялата лястовица“, други мераклии засега няма.
Жителите на селото са на средна възраст около 70 г. От година на година Делян се обезлюдява. Тук не си спомнят кога се е родило последното дете или пък кога е била последната венчавка. Младите хора отдавна са излезли от селото и всеки се е устроил в чужбина или в друго населено място в България.
В съседното село Тополница също продават къщи и имоти на цени от 14 000-15 000 евро. Купувачите и там са кът.
Както “Струма” писа, столичани отдавна обикалят селата в община Дупница и търсят евтини имоти. Някои от купувачите плащат скъпо, но за масивни сгради, на които не се налага основен ремонт. Повечето от тях обаче се заселват в селата Яхиново и Крайни дол.
ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *