С Омикрон ли съм заразен: Кои са най-характерните симптоми

Симптомите на COVID-19, причинени от варианта Омикрон, се различават от тези при мутацията Делта. Досегашните данни сочат, че няма например загуба на обоняние. Но явно има друг характерен белег за зараза с Омикрон, пише Deutsche Welle.

Омикрон – вариантът на коронавируса, който вече доминира в САЩ и Великобритания, скоро ще е най-разпространеният в цяла Европа, прогнозират експертите. Според информацията, с която учените разполагат до момента, той е по-вирулентен от Делта варианта на COVID-19.

Производителите на ваксини твърдят, че двете дози от наличните препарати не осигуряват пълна защита срещу Омикрон, макар и да пазят от сериозно протичане на заболяването. За по-пълноценна имунна защита е нужно поставянето на бустерна доза.

Нощните изпотявания са сред най-честите симптоми

Омикрон се различава от Делта мутацията не само по инфекциозността. Някои от симптомите на новия вирусен вариант също са различни. Според учени от Великобритания и Южна Африка, където Омикрон бе регистриран за първи път, нощните изпотявания са сред най-характерните симптоми на новия щам. „Става въпрос за силни нощни изпотявания, които налагат цялостно преобличане“, обясни пред ITV британският лекар Амир Хан. Той твърди, че въпросният белег е много съществен и настоява симптомът да бъде добавен към официалния списък на британската здравна служба NHS.

Анжелик Кутзи, председателка на Лекарския съюз в Южна Африка, каза пред ВВС: „Пациентите с Омикрон се оплакват от болки в тялото и силна умора. Характерно е, че тези оплаквания се наблюдават предимно сред младите, а не толкова сред по-възрастните хора“. Но информацията по темата засега е оскъдна, тъй като едва 6% от населението в Южна Африка е над 65-годишна възраст. Притесненията за възрастните хора с диабет и сърдечни проблеми си остават актуални, поясни Кутзи пред британския вестник „Телеграф“. 

Сред другите симптоми, характерни за варианта Омикрон, са болки в гърлото и суха кашлица. Но много малка част от пациентите вдигат температура. Нито един от случаите в Южна Африка не е изгубил обоняние или вкус – а това бяха едни от най-разпространените симптоми при първата вълна от пандемията. 

Децата са по-уязвими от възрастните?

Все още не е ясно до каква степен Омикрон поразява децата. Но има индикации, че те се разболяват по-сериозно. „Има увеличение на хоспитализациите на деца под петгодишна възраст“, ​​казва Мишел Грум от Националния институт за заразни болести на ЮАР. В столицата Претория малките деца са втората по големина възрастова група в болниците след хората над 60 години. Но и тук ниската средна възраст на населението може да оказва влияние. 

Някои лекари съобщават за необичайни симптоми при децата. „Около 15 процента от заразените деца получават кожен обрив“, заяви лондонският лекар Дейвид Лойд пред новинарския канал Sky News. Други чести симптоми са умора, главоболие и загуба на апетит.

Бустерните дози са ефективни

При Омикрон се забелязват голям брой генетични промени в сравнение с първия вариант на COVID-19. Повече от 30 мутации засягат шиповия протеин, който вирусът използва за навлизане в човешките клетки. Проблемът с ваксините е, че предишните препарати са съобразени с шиповия протеин на коронавируса от началото на пандемията. Има също данни, че Омикрон доста успешно заобикаля имунната защита на организма.

Точна затова председателят на Постоянната комисия по ваксинациите в Германия Томас Мертенс, както и здравният министър Лаутербах, призовават хората да си поставят трета доза от наличните препарати. „Бустерните ваксини определено са ефективни, а данните до момента сочат, че наличните ваксини вероятно предпазват и от Омикрон“, каза Мертенс.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *