С опашки от кандидат-гимназисти и родители започна записването на приетите на първо класиране, паралелката с английски и испански на ЕГ „Акад. Л. Стоянов“ „закова“ най-висок минимален бал от 378.5 т.

С опашки от кандидат-гимназисти и родители започна записването на приетите ученици на първо класиране вчера. Още от рано сутринта в Езиковата и Математическата гимназия в Благоевград, които реализират прием от по 6 паралелки, се наблюдаваше истинско оживление. Майки, бащи и бъдещи осмокласници трескаво попълваха документи, а някои дълго пресмятаха дали да се запишат, или да участват във второ класиране. Междувременно телефоните в канцелариите прегряха от многобройни въпроси на родители – от това ще работят ли училищата в събота и неделя, за да дойдат да запишат децата си, до питания от рода дали ученик с бал 250 т. например има шанс да влезе в дадена паралелка. Сред първите записали се в паралелката с немски и английски на ЕГ „Акад. Л. Стоянов“ бе Огняна Самаржиева. Тя завърши основното си образование в ПМГ и, както „Струма” писа, е един от двамата седмокласници в областта, изкарали 99 т. /от максимални 100/ на националното външно оценяване по математика, а сега с бал от 491 т. / при максимални 500/ продължава средното си образование в Езиковата гимназия

С най-висок минимален бал от 378.5 т. /тоест – резултатът на последния приет/ е паралелката с профил английски и испански, следвана от 362 т. – английски с немски, 354 т. – немски с английски, и 336.5 – френски с втори чужд английски. До 9.30 часа сутринта в ЕГ се записаха 26 ученици, а залата на ПМГ също бе пълна и главният учител Христина Василева бе готова да извика още свои колеги, които да помагат при приема на документите.

Директорът на училището Николай Каращранов коментира, че с най-висок минимален бал 329.25 т. е профил „Математика и информатика”, с 320.5 т. е паралелката по биология и химия /профил „Природни науки“/ и 300.75 т. – профил „Софтуерни и хардуерни науки”. Ръководителят на ПМГ бе категоричен, че не е коректно да се правят сравнения на минималните и максималните балове по училища, тъй като тежестта на балообразуващите предмети е различна.

„При нас например се утроява оценката по математика, в други училища пък се утроява по български език и литература, което веднага дава разлика в бала, по простата причина, че на национално ниво резултатите от НВО по БЕЛ са по-добри от тези по математика”, разясни Н. Каращранов. Той допълни, че макар от  МОН да говорели за функционална неграмотност на седмокласниците и слаби постижения по математика, в ПМГ „Акад.С.П. Корольов“ влизали  изключително  добри и мотивирани гимназисти и балът им бил много висок – на нивото от предходните години.

Директорът коментира и че няколко от седмокласниците на училището са се ориентирали към СМГ /Софийската математическа гимназия/, затова се очаква леко раздвижване. „Предполагам, че като миналата година на второ класиране ще има едно, най-много две свободни места”, каза още Н. Каращранов.

С класирани ученици за всичките 154 места е и ЗПГ „Климент Тимирязев“ – Сандански, която с ЕГ и ПМГ са училищата с най-голям прием в областта.

Че най-голям интерес има към „Икономическата информатика”, но в другите 5 паралелки по специалностите „Автомобилна мехатроника”, „Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки”,  ,Агроекология”, „Извършване на термални процедури  в балнеологични и други възстановителни центрове” се радват на засилен интерес, сподели директорът на ЗПГ Емил Терзийски, който подчерта, че след ЕГ и двете математически гимназии – благоевградската и гоцеделчевската, именно Земеделската гимназия е с най-висок максимален бал от 475.5 т.

„Доволен съм от приема. За паралелката по специалност „Компютърна техника и технологии” има класирани 19 ученици, а по специалност „Автомобилна мехатроника“ – 24, надявам се, че всичките кандидатствали ще дойдат да се запишат”, каза  директорът на Благоевградската професионална гимназия Антон Драгоев.

Задоволството си от развитието на приема и класирани  130 кандидати за всичките места в 5-те паралелки изразиха и от Националната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий”. Оказа се, че в паралелката с профил „Изкуства-музика” всички кандидати, без един, са класирани на първо желание, а директорът на НХГ Марин Митов сподели, че почти аналогична е ситуацията и при паралелката по изобразително изкуство, която регистрира най-ниския минимален бал от 261.5 т., както и най-високия от 459.5. Наред с традиционно предпочитания хуманитарен профил, високо ниво, с минимален бал от 306.5 т., държи и разкритата в НХГ за предстоящата учебна година  паралелка с профил „Предриемачески“.

С максималния брой от 26 класирани е и новата паралелка по професия „Графичен дизайн” на V СУ „Георги Измирлиев”, като директорът Мария Тричкова сподели, че записването върви нормално и спокойно.

Впечатление прави, че не в едно и две училища минималният бал е 30 т. Това е най-ниският възможен  минимален бал и означава, че кандидат-гимназисти с такъв резултат са изкарали двойки на НВО-то по математика и БЕЛ или, което е по-вероятното – изобщо не са се явили на изпитите. Те участват в класирането с балообразуващите оценки от свидетелството за основно образование, като минималният праг от 30 точки,  приравнен по шестобалната система, е две оценки от по „Среден” /3/. Така на практика се оказва, че трудно изкласили седмокласници, с тройки по БЕЛ и математика, са приети  да учат „Софтуерни и хардуерни науки“, „Математика и информатика”, „Оперативно счетоводство”, „Икономическа информатика”, „Природни науки – билогия и химия” и редица други профили и професии.

Срокът за записването на приетите на първия етап от класирането или подаването на заявления за участие във второ класиране е до 16 юли / вторник/. Училищните комисии няма да работят в събота и неделя и кандидат-гимназистите могат да се запишат или да подават заявления в понеделник и вторник.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *