С опашки от кандидат-гимназисти стартира приемът на документи в НПГ „Д. Талев“, до обяд училищната комисия обработи 50 заявления

Опашки от родители и кандидат-гимназисти се извиха в Неврокопската професионална гимназия в Гоце Делчев вчера рано сутринта със старта на кампанията за участие в първо класиране при кандидатстване по държавен план-прием. Повечето от бъдещите осмокласници, дошли да подадат заявления в гимназията, са посочили за първо желание именно специалности в НПГ „Д. Талев“. Самото училище реализира и най-голям прием в областта – 8 паралелки, от които 6 след 7-и клас и 2 по т. нар. допълнителен държавен прием след 10-и клас, предназначен за завършващите първи гимназиален етап в обединените училища в региона на Гоце Делчев.

„До 13 часа са подадени, съответно обработени, 50 заявления, навън още има хора“,  коментира по обяд директорът на гимназията Мария Георгиева и уточни, че в момента тече кампанията за прием в 8-и клас.

Припомняме, че  срокът за подаване на документи е до 7.07 /сряда/, като за по-голямо удобство и улеснение на родителите  всички училищни комисии са с работно време от 8 до 18 часа.

Заявления се приемат както в училището, в което досега се е обучавал ученикът, така и във всяко едно основно, обединено, средно училище, профилирана, професионална гимназия на територията на област Благоевград.

Вчера репортер на „Струма“ посети две благоевградски училища и се запозна със създадената организация. В 8 часа, след като тестваха изправността на техниката, от комисията на III ОУ заеха местата си. 15 минути по-късно дойде първият кандидат-гимназист и родител, които искаха да подадат документи за училище във Варна. 

„Досега не сме имали подобен казус за кандидатстване в друга област. На нас в платформата ни излизат само училищата в нашата област“, коментираха учители и се консултираха с експерти в Регионалното управление на образованието какво да предприемат в конкретната ситуация.

От РУО съобщиха, че кандидатстването за друга област се осъществява на място в съответното /желаното/ училище или онлайн през сайта  https://priem.mon.bg . Там по области са „видими“ всички училища с прием след 7 клас.

Впечатление направи, че учителите от комисията на III ОУ обръщаха внимание и оказваха необходимата помощ на всеки един от дошлите, включително припомняха и че за кандидатстването в професионални гимназии/паралелки се изисква медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар.

Оживление се наблюдаваше и в VIII СУ, където очакват до сряда да дойдат 105-имата им вече бивши ученици, завършили 7-и клас. Там бяха обособени два стаи – едната за попълване на документи, другата за подаването им. Директорът Сергей Биров разясни, че за да съдействат и оказват помощ, на разположение и сутрин, и следобед са по двама от класните ръководители на седмокласниците.


Моменти от първия ден от подаването документи при кандидатстването по държавен план-прием в НПГ

За предстоящата учебна 2021/2022  г. МОН утвърди прием на 123 паралелки след основно образование /7 клас/ в общо 53 профилирани и професионални гимназии, средни и обединени училища в област Благоевград. Така при максимална пълняемост от 26 ученици в клас са осигурени 3196 места за кандидат-гимназистите.

Анализите показват, че през настоящата учебна година в училищата в областта се обучаваха 2994 седмокласници. Това е с 22-ма ученици повече спрямо предходната 2019/2020 г., когато също бяха утвърдени 123 паралелки, но две бяха закрити след първо класиране заради липса на кандидати. Така изготвеното обобщено предложение за държавен план-прием  се откроява със значително по-малък недостиг на кандидат-гимназисти. На фона на предишни години, когато не достигаха по 500 осмокласници и се закриваха до 9 паралелки, сега, при новия утвърден план-прием, очакваният недостиг е от 204 ученици /при 26 в клас/. При пълняемост от 24-ма ученици балансът ще бъде положителен /плюс 42-ма ученици/.

С намаляване на отрицателния баланс се цели недопускане закриване на паралелки, с което ще се избегне напрежение и недоволство от страна на родители и ученици. Също така се ограничават условията за формиране на маломерни паралелки, чието съществуване е застрашено във всеки един момент от обособяването им.

Както „Струма” писа, преди две години на национално ниво бе извършено преструктуриране на приема след основното образование. Според новата държавна политика и правилата на МОН определен процент от новопостъпващите ученици в 8 клас трябва да бъдат обхванати в т.нар. СТЕМ профили /софтуерни и хардуерни науки, математика, природни науки/, технически и ИТ професии. Конкретно за област Благоевград целевата стойност за новата учебна година е 61% от новопостъпващите осмокласници да учат СТЕМ профили и професии. С изготвения план-прием са постигнати 64.23%, което е с 3.23% над заложеното. Съответно при определени 50.51% ученици в професионални гимназии и паралелки с професионална подготовка са постигнати 52.03%, което е с 1.52 % над заложената целева стойност.

 Списъците с приетите ученици на първо класиране ще бъдат обявявани до 13.07.2021 г.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. Х

    И за чий дявол се гъчкат в задушлива стаичка, като онлайн подаването е за 5мин…? Елементарно, интуитивно и същото, което правят с хартиените заявления- само, че друг натиска бутона “Прати”.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *