С отбрани гости най-мощната кооперация у нас – ПК „Струмешница” – Петрич, чества двоен празник

Впечатляваща празнична фиеста организира петричката ПК „Струмешница”, която е сред лидерите в стопанския живот в южния град. Тържествата “2 в 1” бяха посветени на 130- годишнината от създаването на кооперативното движение в България и 10-ия рожден ден на супермаркет “Кооп”, наложил са като емблема на веригата търговски обекти, собственост на кооперацията. Гости на чудесната инициатива бяха председателят на ЦКС, член на Борда на директорите на международния кооперативен алианс и президент на Световната организация на потребителните кооперации, проф. д.и.н. Петър Стефанов, зам. областният управител Антоанета Янчева, кметът на Петрич Димитър Бръчков и екипът му, шефът на местния парламент Георги Тренчев, председателят на Обл. КС – Благоевград Владко Бангеев, кооперативни шефове от Пиринско и кметове на селата, партньори  на кооперацията. Дефиле на мажоретен състав от IV ОУ „Хр. Смирненски” и духов оркестър по петричките улици беляза старта на проявата, продължила с естетски подбрана музикално-артистична програма, изпълнена от представителни формации към читалище “Братя Миладинови”. Празникът продължи с тържествена вечеря в ресторант “Прованс”, където купонът продължи с пълна сила и още музикални изненади за член-кооперторите. Проф. П. Стефанов поздрави присъстващите и вдигна наздравица за още по-успехи на най-мощната българска кооперация и честити 10-ия рожден ден на супермаркет “Кооп” и 130-одишнината от началото на кооперативното движение у нас. След това П. Стефанов връчи почетен знак-пластика от името на ЦКС на зам. управителя на областта Антоанета Янчева, а първите  медали “130 години кооперативно движение в България” шефът на ЦКС връчи на градоначалника Д. Бръчков и председателя на петричката кооперация Г. Ичконов.

Проф. д.и.н. Петър Стефанов:

“Ако люлката на кооперативното движение в света и Европа е близкият до Манчестър английски град Рочдейл, където е създадена първата кооперация през 1884 г., то ПК „Струмешница” е центърът на модерната кооперативна търговия в България. Заявявам го с най-голяма отговорност и уважение към труда на заетите в нея. Ръководената от г-н Ичконов кооперация е неоспорим първенец в системата на ЦКС за 2018 и 2019 г., очакваме резултатът да бъде същият и през 2020 г. Горд съм, че  гостувам на гр. Петрич, един от най-старите градове, още от IV пр.н.е. и по-специално на местната ПК, за която вече посочих какво място заема в актуалния български кооперативен модел. Съдейки по устойчивия път на развитие на днешните ни домакини, съм сигурен, че за родните кооперации предстои светло “утре”.

Кметът Димитър Бръчков:

Няма институция в България с такава 130-годишна история, а, разбира се, и бъдеще. Кооперативната идея следва важния принцип, че приоритет е човекът. 10-годишнината на елитния петрички супермаркет “Кооп” е вторият повод, който ни събира днес. С него нашият град влезе в историята на националното и европейското кооперативно движение, посрещайки предизвикателствата на деня и отговарящ на всички стандарти на съвременната търговия. Чрез този обект кооперацията вече 10 години има своята “плътност” на територията на нашата община, заедно с останалите 19 магазина, които се управляват отговорно с мисъл за създаване на максимално добри условия в хода на търговския процес, в името на потребителя, който търси, избира и припознава като свои именно обектите на ПК „Струмешница”

Г. Ичконов:

От 1990 г. насам, когато стъпихме в една нова среда, направихме не малко, разбира се, с помощта на ЦКС, да попием от опита на кооперативното движение в Европа. Надявам се през последните години да сме успели да пренесем една малка частица от видяното. Работихме упорито, преследвайки целта да бъдем сериозна част от кооперативизма у нас, е затова постигаме такива успехи. Оптимист съм и вярвам, че устойчивият модел, който следва нашето предприятие, ще доведе до светло бъдеще, след това настояще, което ни прави горди с постигнатото. Благодаря на Общинска администрация в лицето на кмета Д. Бръчков, в чието лице срещаме подкрепа от всякакво естество, не само около организацията на днешното мероприятие, но и при всички наши начинания.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

5 Коментара

 1. В действие

  Браво! Браво! Ичконов трябва да е следващият председател на ОКС. Ще го изберат от раз. Доказал е на практика,че може, а не само идеи в бъдеще време.

  Отговор
 2. Разлог

  Нашия не каза ли нещо по въпроса за успешното управление на кооперация или това него не го касае?!

  Отговор
 3. ДО НОМЕР 1

  Как няма да фалирате, като ви управляват хора, които за да получават заплати продават имоти. Ама не го искахте Ичконов за председател на ОКС от завист. А той можеше да направи много за кооперациите в региона.

  Отговор
 4. Стефан

  Ичконов знае как се работи и затова има успехи, освен това е голям купонджия.

  Отговор
 5. Номер 1

  Браво на Ичконов, както винаги номер 1. Докато другите кооперации фалират петричката просперира.

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *