С оценка 9.13 от максимална 10 специалност „Връзки с обществеността“ на ЮЗУ получи акредитация за шест години

С оценка 9,13 от максимална 10 специалност „Връзки с обществеността” към Правно-историческия факултет на ЮЗУ „Н. Рилски” – Благоевград получи акредитация от НАОА /Националната агенция за оценяване и акредитация/, контролираща дейността на висшите училища.

Самата акредитация е изключително важна и е признаване на правото на съответния университет да обучава бакалаври и магистри в професионално направление 3.5 Обществени комуникации и информационни науки. Затова и целият академичен състав на катедрата начело с ръководителя й доц. д-р Славянка Ангелова работиха упорито по програмната акредитация.

Във връзка с процедурата в ЮЗУ на посещение бе експертна група на НАОА с председател проф. д-р Маргарита Пешева, членове проф. дфн Милко Петров и доц. д-р Стела Ангова и наблюдаващ процедурата проф. дфн Александър Димчев. Те подложиха на цялостен анализ и оценка структурата, организацията и съдържанието на учебните планове и програми, профила и квалификацията на преподавателския състав, материално-техническата осигуреност на образователния процес, методите на преподаване и оценяване постиженията на студентите…

Изключително важна бе срещата на експертите с потребителите на кадри и реализиралите се студенти, на която дойдоха над 30 работодатели и възпитаници на „Връзки с обществеността“, успешно реализирани в сферата на комуникациите. Сред присъстващите бяха Елена Арнаудова от отдел „Култура” към община Благоевград, директорът на дирекция “Административно, правно и финансово обслужване” в община Струмяни Ралица Атанасчикова, ръководителят на направление „Информационни и комуникационни технологии” във ІІ ОУ Теодора Мусова, представители и собственици на медии и частни фирми. Всички те изтъкнаха отличната подготовка и придобитите  професионални качества на завършилите, хъса и отдадеността, с която преподавателите обучават студентите.

„Специалност „Връзки с обществеността” е изключително полезна, защото тя дава много широка база и основа, на която стъпват студентите, и след това в своята реализация те имат глобален поглед върху нещата. Това са готови хора, които могат директно да влязат в работната среда. За тях не е необходим период, в който ние да ги обучаваме и след това да започнат адекватно да работят, а те са напълно подготвени“, заявиха потребителите на кадри.

Завършилият „Връзки с обществеността“ Герасим Лукаров, който в момента оглавява търговския отдел на международна тютюнева компания, сподели, че е успял, защото в университета се е научил да бъде адаптивен. „Когато бях студент, не харесвах кратките срокове, които доц. Ангелова и доц. Стефанова ни поставяха. Получавахме задачи и се научихме да ги изпълняваме в срок. Сега в работата ми сроковете са много по-кратки, но ги изпълнявам точно благодарение на подготовката си тук. Като работодател участвам в назначението на доста хора и голяма част от тези, които кандидатстват от този университет, са подготвени, знаят как да се изразяват, и най-важното – знаят какво искат”, каза Г. Лукаров.

Пиарът на военно формирование 26400 Виолета Николова, специалистът PR и комуникации „Българска автомобилна индустрия” Марина Колева, младши експертът в дирекция „Връзки с обществеността“ в ЦУ на НЗОК Петя Панова също си припомниха студентските години и подчертаха, че постъпвайки на работа, били спокойни, защото са имали необходимата теоретична и практическа подготовка.

„Трите основни неща, които научих тук, са дисциплината, грамотността и комуникацията“, анализира специалистът продажби в Банка ДСК Емил Олев, а мениджърът корпоративни акаунти Цветелина Иванова бе категорична, че не би заменила подготовката си в ЮЗУ с друго учебно заведение.

Експертната група слуша повече от два часа мненията на всички присъстващи и проф. д-р Маргарита Пешева определи срещата като много полезна и с изчерпателна дискусия.

Преди дни стана ясно, че стратегическите за ЮЗУ „Връзки с обществеността“ получават изключително високата оценка от 9.13 и акредитация за 6 години, което е максималният срок, даван от НАОА. По този повод преподавателите от катедрата бяха поздравени от декана на Правно-историческия факултет проф. д-р Габриела Белова и колеги.

„Сърдечно благодаря на всички, които допринесоха за успешната акредитация на професионалното направление – на колегите от катедрата, които дадоха всичко от себе си, за да бъде изготвен в срок докладът и приложенията към него, да бъдат планувани и проведени перфектно срещите на комисията при посещението; на всички колеги от други катедри, включени в процеса на обучение, които винаги пречупват своите специфични научни знания през призмата на комуникацията в ПР и ни подкрепиха чрез присъствието си по време на акредитацията; на деканското и ректорското ръководство за оказаната подкрепа, и накрая, но не на последно място – на студентите по връзки с обществеността, за това, че са избрали нашия университет и точно тази специалност, че са поверили професионалното си бъдеще на нас, защото студентите са най-важните. Чудесен завършек на календарната година! Нека следващата бъде още по-успешна и благодатна за всички!“, пожела ръководителят на катедра „Връзки с обществеността“ доц. д-р Славянка Ангелова.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *