С подписка над 50 % от екипа на ансамбъл „Пирин“ скочиха в защита на хореографа и диригента си, плашат с протести и оставки

С подписка и готовност да излязат на протест, над 50 % от екипа на ансамбъл „Пирин“ застават в защита на хореографа си Мирослав Димитров и диригента Стоимен Добрев. 46 артисти са декларирали категоричната си позиция, че под ръководството на двамата специалисти съставът е постигнал художествено ниво, което е конкурентно и адекватно на европейската и световна сцена.

Подпискака на танцьори, музиканти и певици е провокирана от очакваното днес представяне на новия главен художествен ръководител на ансамбъла Петьо Кръстев, който го ръководи в продължение на няколко години като вр.и.д. и сам напусна през 2018 г. заради научна работа в София, а сега се върна след спечелен конкурс.

Притесненията на състава са, че хореографът и диригентът били притискани от кметския екип да напуснат заради категорично поставено условие от П. Кръстев, че си идва със свой екип. В писмото си до кмета на Благоевград Р. Томов и до председателя на ОбС А. Тодоров артистите настояват казусът спешно да се обсъди на извънредната сесия на местния парламент в петък, а общинските съветници да разгледат ситуацията в ансамбъла и да вземат отношение. Те припомнят реакцията на градоначалника през лятото, когато привлякоха вниманието му и това на благоевградчани с аплодисменти и хора под кметския кабинет и декларацията му, че бъдещето на ансамбъла е приоритет за него и екипа му.

Протестиращите срещу опитите ръководителите им да бъдат отстранени от екипа на „Пирин“ декларират готовност дори да напуснат състава, ако не бъдат чути, и заявяват намерението си да провокират обществен дебат и подкрепа от съгражданите си и от Министерство на културата в лицето на министъра. Те са си направили подробна справка за концертната дейност на ансамбъл „Пирин“ в годините, когато той е бил ръководен от напусналия гл. художествен ръководител Денислав Кехайов, когато са работили със заплашените от отстраняване преки ръководители М. Димитров и Ст. Добрев.

Новият-стар главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“ се очаква да бъде представен официално днес на състава от кмета Р. Томов.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *