С подписка таксиметрови шофьори от Благоевград искат двойно падане на данъка, работата им намаляла драстично заради пандемията

Да им бъде намален данъкът за превоз на пътници на минимума от 300 лв., поискаха от председателя на ОбС Андон Тодоров таксиметрови шофьори от Благоевград. В момента той е 600 лв. на година и се плаща авансово през януари.

В подписка, организирана от таксиджиите Нели Иванова, Георги Андонов, Сергей Димитров и Николай Дамянов, те настояват за среща с кмета Румен Томов, на която да му обяснят колко тежко е в момента състоянието на таксиметровите превозвачи, чиято работа паднала наполовина заради пандемията.

„Плащат се и по 35 лв. за стикери, отделно други данъци, такси, застраховки, и тези 600 лв. са непосилни за бранша, който изхранва стотици семейства“, оплакват се превозвачите.

Оказа се, че следващата година те действително могат да платят 300 вместо 600 лв., но само ако местната власт в Благоевград съвместно с Министерството на транспорта включат общината в механизъм, изготвен от държавата, за подпомагане на таксиметровите превозвачи, така че подписката с искането до ОбС – Благоевград е много навременна.

Председателят на Сдружението на таксиметровите превозвачи в Благоевград Росен Начев, който разбрал постфактум за подписката на колегите си, коментира: „Държавата е измислила начин да ни подпомогне, като поеме разликата между минималния за страната данък, който е 300 лв., и максималния от 1000 лв. Мисля, че в Бургас и София това вече се случи със съдействието на техните общински съвети. Тъй като в Благоевград данъкът ни е 600 лв., това означава, че догодина държавата ще поеме точно 300 лв. от него, ако ОбС – Благоевград го гласува. Иначе искането за среща с кмета Томов е добро, защото аз лично съм много обиден от мнението му за таксиметровите шофьори – щял едва ли не да даде приз „Мъж на годината” на този шофьор, който се съгласи да превозва болни с коронавирус. Ами ние всеки ден возим такива до поликлиниката и знаем, че са с Ковид от самите тях. Не съм чул до момента някой колега да е отказал на заразен да го закара. Това не са хора, които са прокажени, не може да ги оставим без транспорт. Аз самият минах през коронавируса и смятам, че не е толкова страшно”, каза още Начев.

По негови сметки в Благоевград има около 1000 таксиметрови шофьори, но в момента работят доста по-малко, защото няма пътници. Притеснението му е, че следващата година броят на пътуващите ще падне още повече заради заложеното увеличение на първоначалната такса за наемане на кола. То е заложено в промените на Наредба 34 на Министерството на транспорта, според които от  1 януари 2021 г. началната такса трябва да е от 2 до 3 пъти от цената за 1 км пробег.

„Предполагам, че благоевградският ОбС ще приеме минимума от 2 пъти, но това пак означава увеличение с около 50-70 стотинки средно на един курс. Ако курсът е за 10 лева, 70 стотинки отгоре не са много, но ако е 1,50 лв., вече ще стане 2,20 и хората едва ли ще бъдат много доволни“, изрази той опасенията си.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Едно към едно

    Скъпи съграждани, от година-две имаме чудесен градски транспорт. Автобусите са уютни и чисти. Линиите покриват целия град. Да ги ползваме оптимално! Такситата също са необходими-не навсякъде и по всяко време може да се стигне с градски автобус.Нормално е да има баланс. Личните леки автомобили също са необходими. Мислете и за чистотата на въздуха, който дишаме.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *