С поредна глоба от 200 лв. РИОСВ опитва неуспешно да накара ексдепутата на ГЕРБ Г. Андонов да възстанови ливади, които той засадил с картофи

Синът на бившия шеф на санданската общинска фирма УВЕКС Т. Гикенски – Илия, санкциониран за изхвърлени на неразрешено място отпадъци

Поредно наказателно постановление за пасища, които превърнал в обработваеми земи, получи семейната фирма на бившия депутат от ГЕРБ в Гоце Делчев Георги Андонов. Според протоколите от проверката на РИОСВ – Благоевград за миналия месец постановлението е издадено на името на „Виа Кънстракшън“ ЕООД заради „нарушение на забраната на т. 6.2. от Заповед № РД-751 от 24 октомври 2008 г. за обявяване на защитена зона BG0002078 „Славянка“ за опазване на дивите птици (обн. ДВ, бр. 97/2008 г.) на министъра на околната среда и водите, на основание чл. 124, ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие /ЗБР/“. Наложената имуществена санкция за това нарушение е в размер на 200 лева.

Фирмата, която се води на съпругата на ексдепутата – Веселина Андонова, всъщност получава такива наказателни постановления от 2 г., когато експертите за пръв път установиха, че арендуващото над 3000 дка земя дружество е посегнало на огромен терен ливади, подготвяйки ги за засаждане с картофи. Земята е в обхвата на зона „Славянка“ и попада в изискванията на европейския регламент от 2012 г., който въведе правилото за постоянно затревени площи с цел гарантирано опазването на околната среда. През ноември 2019 г. „Виа Кънстракшън“ ЕООД получава първото наказателно постановление и оттогава на няколко пъти фирмата попада в бюлетините на екоинспекцията все за това нарушение.

Явно обаче глобата от 200 лв. не е в състояние да уплаши Андонови и вместо да си жертват картофите, с които зареждат фабриката си за сортиране, те предпочитат да я плащат.

Акт за административно нарушение миналия месец получи и оранжерийният бос от Сандански Пламен Малчев, срещу когото в полицейското управление бе получен сигнал за смрад от оранжериите му в Дамяница. Проверката на РИОСВ установи нерегламентирано съхранение на отпадъци от фирмата на Малчев „Грийн Хаус Сандански“ ЕООД.

Глоба след издаване на наказателно постановление ще плаща и „Еко 5 пелет“ ЕООД, гр. Добринище. Цехът на Надежда Петлова за производство на пелети получи акт за нарушение на чл. 11, т. 6 от Закона за защита от шума в околната среда.

Синът на уволнения преди 4 г. бивш шеф на санданската общинска фирма УВЕКС Тодор Гикенски – Илия, пък бе санкциониран за съхранение на неопасни отпадъци, изхвърлени от фирмата му „Топик 2012“ ООД на неразрешени за това места.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *