С пътуващ семинар до Аспровалта ТА “Оазис-А” сложи началото на ново сътрудничество с организациите на селските кметове в Благоевград и Петрич

Пътуващ семинар до хотел “Александър Студиос” в гръцкия курорт Аспровалта организира емблематичният за Югозапада туроператор “Оазис-А” и даде тласък на идеи за съвместна работа и възможностите за партньорство със селски кметове от благоевградската Асоциация за европейско развитие на българското село и от аналогичното в община Петрич сдружение АСКЕР, бизнесмени и представители на професионални организации в областния център на Пиринско. Работната среща собственикът на ТА “Оазис-А” Васил Ангелов нарече тиймбилдинг. Тя започна със спомени за началото на развитието на частната инициатива в туризма в Югозапада още по време на пътуването с автобус на фирма “Диамант” на бизнесмена и вицепрезидент на Световната федерация по таекуон-до Марио Богданов, дългогодишен партньор на благоевградската агенция.
“Туристически фирми, и то добри, има много, но ние сме различни със стремежа си винаги да предлагаме различен продукт от традиционните пътувания и почивки”, обясни Васил Ангелов. Той се върна във времето, когато бил изграден Австрийския хотел в Сандански, а в Банско теглели скиорите с електрическо въже.
“Ние направихме първата чайна на Чалин валог в Банско и в местността Бодрост над Благоевград в Югозапада. Тъй като в Банско караха тогава на електрическо въже, при направата на първия лифт с група ентусиасти, водени от всеотдайния към зимните спортове Митко Балев, целуваха земята като Ботевите четници. По това време, през 1983 г., започна изграждането на Австрийския “Интерхотел Сандански” и бяха положени основите на истинския туризъм в Югозападна България”, разказа за изключителния си опит, трупан във времето, В. Ангелов.
“Въведохме първи частната инициатива в България още по времето на соца с първото заведение – механа “Рожен” в с. Рожен, със съдействието на забележителния кмет на Мелник Ангел Косачев, допълни той. От цяла България идваха да видят това чудо на частната инициатива – с предлагането на изключително разнообразие от вкусотии от местната кухня. В хотел “Роженски хан” 80% от кухненската продукция на обекта и досега е от онова време, тъй като собственикът Благо е в първия екип тогава.
Туроператорът специално отбеляза огромните заслуги за развитието на туристическата база в Благоевград в оня период на пътуващите с групата кмет на Благоевград в онези години инж. Захари Донев и на бизнесмена Димитър Падарев – личен приятел на Васил Ангелов.
“Пренесохме частната инициатива и в Благоевград в голяма част от заведенията на обществено хранене. Като с направата на забележителния ресторант “Космос” предизвикахме интереса на Министерството на вътрешната търговия и услугите, в който се предлагаха изключителни ястия от местната регионална кухня. С голям интерес се ползваше сред артистичните среди в Благоевград. Артистите от Пловдивския театър, впечатлени от интериора, асортимента и вкуса на предлаганите ястия, бяха написали поетично в книгата “О, миг, поспри” , разкри В. Ангелов неизвестни на присъстващите детайли от първите ентусиазирани опити за разчупване на статуквото и развитие на туризма в региона.
“Може сега да не ви се вярва, но тогава, няколко години преди смяната на режима, когато държавата поохлаби хватката за частната инициатива, на местно и на национално ниво не вярваха, че в селища като Сандански и Банско е възможно да се развие туризъм, за силен да не говорим”, продължи той със спомени. “Без да величая свършеното от нас, фактите сами говорят: и двата града са сред най-посещаваните в страната. Как да забравя първия организиран пикник над Банско за туристи от ГФР, радвахме се като деца заедно с гостите на фолклорната група на Банско и невероятно вкусните пържоли на каменна плоча. Вижте сега какви грандиозни фестивали правят и Разлог, и Банско, за да се удължи туристическият сезон! И основите на всичко сложихме ние! Наложихме емблеми на туристическите продукти и днес узо и сиртаки са символ на Гърция, а вино, фолклор и кулинарна магия – на Пиринския край”, обобщи Васил Ангелов.
От позицията на опита си той бе категоричен, че развитието на мощен туризъм в благоевградските села с представяне на културата, традициите във винопроизводството и инициативите за спорт и хобита не е химера, а може да се случи, при това за кратки срокове, след като е налице меракът и амбицията на младите и по-опитни кметове. “За успеха се искат само воля и любов към родното, а те го имат”, поздрави инициативността на селските управници туроператорът.
Натрупаните знания и практика се оказват най-важният капитал при създаване на фирмата му “Оазис-А”, чийто печеливш модел на работа се оказва откриването на нови територии и предлагане на нетрадиционен туристически продукт. Един от тях е атрактивното еднодневно пътуване с теснолинейката до най-високата жп гара на Балканите Аврамови колиби, което ТА “Оазис-А” организира повече от 10 години. Туроператорът разказа любопитни истории около налагането на интересни дестинации в Гърция и Македония, като тази до гръцкия спа курорт Лутраки, до остров Ахил и връх Каймакчалан, където са загинали десетки български войници, до малкото Преспанско езеро и един от най-красивите гръцки градове Костур, който по професионалното му мнение е по-впечатляващ от разположения амфитеатрално гр. Кавала.
Ангелов не пропусна да разкаже и за детските лагери и арт фестивали, които организира в курортното селище Александра край Тузла, където има изключителни възможности за развлечения с лодки, канута, понита, има волейболни площадки и условия за провеждане на много забавни игри.
“Мога да се похваля, че наше откритие за българския туристически пазар са малките и спокойни курортни селища в Северна Гърция – Аспровалта, Врасна и Ставрос, при изключително добри за българина цени. Разстоянието е само около 200 км от Благоевград, което заедно с чистотата на гръцките плажове и морето са голямо предимство при избора на почивки”, разкри туроператорът и призна, че едно от основните изисквания на “Оазис-А” към гърците за партньорство са добрите цени и възможност за удължаване на сезона от ранна пролет до късна есен.
В емблема на ТА “Оазис-А” се е превърнала социалната политика на фирмата. От 9 години през април и септември хотелите, ангажирани от благоевградската агенция, са пълни с хора от социални заведения не само от цялата област, но и от Пловдив. “Цената на човек е само 65 лв. за 4 нощувки, а най-големият подарък за нас е щастието в очите на възрастни, над 80-годишни мъже и жени, инвалиди с физически и умствени проблеми, които досега не са виждали море”, искрен бе опитният туроператор.
Продуктът на агенцията винаги е бил по- специален и различен. Офертата за организиране на еднодневни екскурзии за почиващите до дестинации по желание работещите в агенцията вече не считат за допълнителен бонус, защото за тях е вече рутина.
Тази година за първи път ТА “Оазис-А” стопанисва целия хотел “Александър Студиос” на брега на морето, на 3 км от Аспровалта и близо до манастира “Света Лидия”. Мястото впечатлява с изключително спокоен плаж на метри от хотела с осигурени шезлонги за почиващите и възможности за забавления по вкуса на всеки, убедиха се лично участниците в пътуващия семинар на ТА “Оазис-А”. С хъс и видимо удоволствие селските кметове изпробваха точния си мерник на новата атракция – стрелба с лък, с която тази година почиващите там ще могат да се забавляват.
“Единствено ние предлагаме и кухня за почиващите. Закуската на блок маса е 5 лв., а обядът и вечерята са по 9 лв. – цени, каквито никъде в гръцките заведения няма да видите, тъй като там една супа е 6 евро, а една салата 5 евро”, обясни Васил Ангелов. По желание почиващите могат сами да си готвят в удобните студия, оборудвани с кухня и посуда.
Специалната изненада за групата бе агне на чеверме, което обслужващият персонал бе заредил на грила още по тъмно заранта. Поздравления за крехкото месо, което само падаше от костите и с аромата си подразни не само обонянието, но стимулира апетита на всички, получи управителката на комплекса Мария, която от години е “дясната ръка” на В. Ангелов в Гърция. На същото удоволствие могат да се насладят и почиващите в “Александър Студиос” тази година, ако поне 10 души се комбинират да направят поръчката срещу 27 лв. на човек, в това число и салатите и питието на трапезата им.
За пазар или при мерак за пътуване наблизо туристическата агенция “Оазис-А” осигурява лек автомобил срещу символичен наем. Малки и големи ще могат да се забавляват безплатно с игри на джага, шах, табла, мини футбол и плажен волейбол, както и със скачане на батут или на детски люлки, които предстои да се монтират до дни. Хотелът разполага с 25 стаи и един апарта-мент с просторна баня с вана, семейна спалня и дневна с удобни лежанки и кухненски бокс и великолепна тераса с изглед към морето. Почиващите могат да разчитат на персонала и за пране и гладене, ако желаят, също срещу символично заплащане.
Езиците на селските кметове се развързаха бързо с първата наздравица с питие за добре дошли при пристигането в двора на хотел “Александър Студиос” и заваляха идеи за съвместни инициативи за развитие на селския туризъм. Кметът на Дъбрава Росен Георгиев, председател на Асоциацията за европейско развитие на българското село, маркира основните акценти в изготвената вече дългосрочна 5-годишна програма за привличане на туристи, а колегата му в Зелен дол Ангел Младенов подчерта, че опитът на Васил Ангелов в сферата на туризма е безценен и ще е от голяма полза на прохождащото тепърва в тази сфера сдружение. Управниците на с. Беласица Велик Филчев, на с. Старчево Георги Кузманов и на с. Ген. Тодоров Добри Мавриков разказаха за работата си в аналогичната организация, обединяваща управниците на всичките 52 петрички села, като отбелязаха, че огромно значение за успеха на инициативите има подкрепата на общинското ръководство.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Бусоф

    Още ли туристите са принудени да се мъчат в изпочупените бусове ?

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *