С разпит на трима свидетели стартира делото за безстопанственост срещу бившия шеф на общинската болница в Дупница Р. Тимчев

С разпит на трима свидетели в Районен съд – Дупница стартира делото за безстопанственост срещу бившия управител на общинската болница в града Росен Тимчев. Подсъдимият се яви на заседанието със столична авдокатка и пред съдия Маргарита Алексиева заяви, че е невинен.

На заседанието бяха разпитани трима от призованите свидетели, двама не се явиха. Първи пред съдия Алексиева застана бившият началник на болничната аптека Илия Чорбаджиски. Той заяви, че не е в състояние дава показания пред съда, тъй като не си спомнял подробности от 2016 г. По настояване на наблюдаващия прокурор по делото Костадин Босачки съдия Алексиева прочете показанията на аптекаря, дадени пред следовател, в които той твърди, че след като Тимчев е поел ръководството на болницата, той като управител и личният му шофьор, който е бил назначен като шофьор на линейка в болницата, са доставяли лекарствата в аптеката. Преди Тимчев да стане управител, Илия Чорбаджийски е осъществявал контакт с фирмите спечелили търговете за доставка на медикаменти в болницата. Със старите доставчици обаче връзката била прекратена, тъй като болницата имала много натрупани задължения към тях.

При финансова проверка е установено, че някои от лекарствата са доставяни на по-високи цени от определените от търговците, стана ясно от показанията на аптекаря. Илия Чорбаджийски потвърди дадените си показания пред следовател и заяви, че аптеки нямат право да доставят лекарства на едро, Росен Тимчев купувал лекарствата от аптеки в Дупница и Троян.

Като свидетел пред съда се яви и мениджърът в мобилен оператор Йордан Иванов от село Овчарци. На въпросите на съдия Алексиева за сделката между мобилния оператор и Росен Тимчев като юридическо лице, управител на болницата, Иванов отговори: “С Росен Тимчев се чухме по телефона и той пожела да сключи договор с нашия мобилен оператор. Дадени му бяха много високи отстъпки, които бяха одобрени на високо ниво във фирмата. Той имаше изисквания за неопределен брой минути и безплатни мобилни апарати. Дадох му четири броя  iPhone на стойност 5000 лв., два апарата “Самсунг” за 576 лв. и 3 Nokia за 156,00 лв. След месец Тимчев ми се обади и ме помоли, ако мога, да продам телефоните, тъй като болницата имала нужда от пари. Аз се съгласих и ги дадох за продажба на мои приятели като апарати втора употреба, тъй като вече бяха разпечатани. За тях взех 5000 лв. и ги дадох на Росен Тимчев на ръка. Тези апарати бяха дадени като бонус за групата от 50 телефона, като изискването му беше да са с поредни номера. Договорът за ползване на услугата беше за 6000 лв. месечно без ДДС. Не знам дали тези 5000 лв. са заприходени или не”, заяви пред съда Й. Иванов.

По делото беше разпитан и строителят от Дупница Румен Димитров. При снемане на личните му данни от съдия Маргарита Алексиева той заяви, че няма фирма, а в показанията пред съда каза, че е собственик на фирма, но не е работил при ремонта на болницата, а е бил използван като експерт.

Като свидетели бяха призовани и Даниела Ильова, която работеше като заместник на управителя Тимчев, и ромският кмет на кв. “Гиздова махала” Калин Георгиев, чиято фирма ремонтира АГ отделението през 2017 г., но само преди няма и месец покривът беше ремонтиран наново, тъй като при обилните дъждове течеше и се налагаше санитарки да слагат легени и кофи, за да не се наводни отделението. Двамата обаче не се явиха.

Съдия Алексиева насрочи следващото заседание за месец февруари 2021 г.

Както “Струма” писа, през 2016 г. тогавашният управител на общинската болница в Дупница д-р Любомир Таушански беше свален от поста с решение на ОбС. Причината беше натрупаните задължения към доставчици и глоби от РЗОК. Само за две години общинската болница беше санкционирана от касата с над 600 000 лв. Тогава директор на РЗОК беше зам. областният управител в момента д-р Матей Попниколов, който е част от екипа на частната болница. В този период общинската болница имаше неизплатена надлимитна дейност в размер на 500 000 лв., част от които се изплащат в момента.

На мястото на д-р Таушански с решение на ОбС в Дупница беше назначен Росен Тимчев. Той беше предложен от д-р Пламен Соколов, тогава общински съветник от партията на Татяна Дончева. Той изтъкна като аргумент, че Тимчев е син на уважаваната професор Тимчева, което може да бъде от полза за болницата. От 33-мата общински съветници тогава само д-р Лорета Николова изрази съмнението си и попита Росен Тимчев дали има нужната квалификация да управлява болницата. В отговор той се изправи пред всички присъстващи и заяви: “В момента защитавам докторска дисертация и с този, който се съмнява в моята квалификация, ще се срещнем в съда”.

След около 7 месеца лъсна скандалът с фалшивата диплома на Тимчев за специалност “Здравен мениджмънт”. Тогава истината беше изнесена от председателя на ПП ГЕРБ в Дупница Ивайло Константинов. Той свика пресконференция и обяви, че дипломата на Росен Тимчев е неистинска, което беше доказано и в съда. При направена експертиза се оказа, че той собственоръчно си е написал дипломата и е сложил подписа си на нея. За това си криминално деяние Тимчев отнесе наказание “пробация” и 200 часа общественополезен труд. Пред “Струма” той заяви преди време, че 200-те часа ги е отработил в частната клиника на майка си.

Както “Струма” писа, Росен Тимчев беше един от първите членове на ГЕРБ в Сапарева баня и за кратко беше общински лидер. По време на протестите срещу управлението на Сергей Станишев той беше заснет как блъска преграда пред Народното събрание, за което беше осъден за хулиганство.

За втори път Тимчев беше наказан с “пробация” за това, че е представил фалшива вносна бележка за 1000 лв. гаранция, за да не лежи в ареста за извършените злоупотреби по време на неговото управление на болницата.

Росен Тимчев управлява общинската болница от месец февруари 2016 г. до месец май 2017 г. За този период той натрупа нови задължения на болницата в размер на 400 000 лв. Забърка се и в още един скандал. Беше заловен да шофира джип “Мицубиши” с чужди номера. По време на предизборната кампания през 2019 г. той регистрира малка партия в ОИК – Дупница за участие в местните избори, а по закон нямаше право, тъй като е осъждан, но Тимчев беше спестил този факт в декларацията пред ОИК – Дупница.

В момента адресната регистрация на Тимчев е на улица в центъра на Дупница, а не в София, както беше преди.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *