С ревю на кафтани и чаена церемония в Благоевград отбелязаха Деня на Мароко

Посланикът на Кралство Мароко Закия Ел Мидауи представи вчера в Благоевград страната си в партньорството на студенти и преподаватели на Правно-историческия факултет в ЮЗУ. Поводът бе Денят на Мароко, а мястото на събитието бе променено в последния момент заради дъждовни облаци от площада пред общината във фоайето на ПИФ.

Изключително атрактивно за всички бе ревю на впечатляващи традиционни марокански кафтани, за които посланичката не пропусна да отбележи, че са ръчно изработени и модният диктатор Ив Сен Лоран често вкарва в моделите си детайли от тях. В ролята на манекенки влязоха студентки от правния факултет, сред които дъщерята на народния певец Иван Дяков – Ивана, третокурсничка по „Международни отношения“ в ЮЗУ. Тя бе сред призьорите на студентски конкурс за есе на тема, свързана с миналото и настоящето на Мароко, а авторите на най-добрите работи ги прочетоха и бяха аплодирани на събитието.

С ангажимента на водещ се нагърби преподавателят в ПИФ проф. Добринка Чанкова, а деканът на факултета проф. Габриела Белова разкри сантимента си към страните в Северна Африка, където е преминало част от детството й. Специално за презентацията екипът на посланик Ел Мидауи бе подготвил чаена церемония с известния по цял свят ароматен марокански ментов чай, поднесен с богато разнообразие от сладки и банички с пилешко и традиционна гозба от изключително фин кус-кус с месо и седем зеленчука.

Посланик Ел Мидауи остана впечатлена от познанията на ЮЗУ студентите за страната й. Тя отбеляза, че Мароко и България имат доста допирни точки като идентичен празник на розата дамаскина и подчерта, че наличието на 7 букви в тяхната азбука, еднакви със същите в кирилицата, говори за вероятни дълбоки корени между двете държави в древността.

Зам. кметът по европейските проекти на община Благоевград Зорница Кралева поздрави посланика и екипа й, като от името на кмета поднесе подарък.

Празникът завърши с дегустация, разглеждане на щандовете с продукти и сувенири от всички краища на Мароко и покана да се види на живо екзотиката на мароканската култура и история.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *