С резултат 86.68 точки на НВО по БЕЛ и 86.38 по математика седмокласниците на ПМГ – Благоевград влязоха в топ 10 на националната класация

С успеваемост от 86.68 точки /при максимални 100/ по български език и литература и 86.38 по математика седмокласниците на ПМГ „Акад. С.П. Корольов” – Благоевград влязоха в топ 10 на училищата с най-добрите резултати от националните външни оценявания.

28-те ученици на Математическата гимназия са на 9-о място в националната класация по БЕЛ. Имайки предвид, че според таблицата за преобразуване на точките в оценки 86 точки е „Отличен” /5.50/, то 86.68 клони към „Отличен” /5.536/. Първенци с 91.89 точки са 176-те седмокласници на СМГ /Софийската математическа гимназия/, следвани от съвипускниците си от варненската МГ с 91.67, а десетката затварят 23-мата ученици на ППМГ – Ловеч с 85.74 т.

По математика седмокласниците на ПМГ – Благоевград са на 8-о място, с най-висока успеваемост от 96.35 точки отново е СМГ. На 10-а позиция с 81.79 е ПМГ „Христо Смирненски” – Перник.

„Не съм видял статистиките, но резултатите не са неочаквани, още повече че през последните 4 години сме в топ 10 и по БЕЛ, и по математика. Всичко е въпрос на много добре подготвени ученици”, коментира директорът на ПМГ – Благоевград Николай Каращранов. За сравнение – през миналата година завършващите основно образование в Математическата гимназия имаха 85.46 точки по БЕЛ и 89.66 по математика, а през 2019 г. постигнаха съответно 85.63 и 77 т. По този повод Н. Каращранов изтъкна, че подобни съпоставки не са дотам обективни, защото в изпитния вариант за конкретната година може да има включени по-трудни задачи, или пък обратното.

При обявяването на резултатите от НВО вчера от МОН отчетоха положителна тенденция, че настоящите седмокласниците са постигнали най-добрата успеваемост през последните три години. Макар и с малко, резултатите надхвърлят постигнатото през 2020 и 2019 г., когато цялото обучение беше присъствено, констатират от Министерството на образованието и науката.

По български език и литература средната оценка е 53,86 точки, което се равнява на „Добър” /4.30/. По математика средната оценка остава ниска – 37.94 точки, или „Добър” /3.80/.

Само трима седмокласници са пълни отличници и по двата предмета. Нула точки по БЕЛ имат 223-ма, завършващи основно образование, по математика – 208, а 44 ученици са с нула точки и на двата изпита. Със 100 точки по български език и литература са 14 ученици, а по математика – 152-ма.

Както е известно, на НВО по български език и литература седмокласниците имаха да преразкажат от името на неутрален разказвач текста на разказа “Череши” от Захари Карабашлиев. Новост бе съобщеното от МОН, че творбата е част от банка с произведения на съвременни български автори. Още през миналата есен от центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование на Министерството се обърнали с молба към известни писатели да предложат свои разкази, които отговарят на формата на изпита. Така се получили текстове с безспорни художествени достойнства, които ще бъдат използвани и през следващите години.

Дали разказът е създаден специално за НВО, или го е имало и преди, но под друго име, доколко текстът е подходящ, може да бъде осмислен и преразказан от учениците, защо от МОН не се обърнат за съдействие към учители, които също могат да представят творби, бяха част от въпросите, обсъждани сред педагози след НВО по БЕЛ.

Сега от МОН анализираха, че разказът „Череши” като цяло не е затруднил учениците. Седмокласниците са предали текста, макар и невинаги подробно. Не всички са прилагали обаче книжовноезиковите правила. Повече от половината не умеят да оформят текст графично.

Преобладаващата част от седмокласниците се ориентират в изучавани творби по отношение на герои, образи, теми, проблеми. Едва един от всеки четирима обаче открива повечето или всички грешки в текст. Над половината от учениците не разчитат внушенията в откъс от изучавана творба.

По математика най-лесни са били задачите за ъгли. Не се забелязва значително разместване спрямо предходни години сред регионите с най-високи постижения.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *