С рекорд 17 777 лв. за павилион на Коледния базар Ив. Митев-Скиф и бизнес партньорът му „отстреляха” конкурентите

Благоевградските търговци Николай Христов и Иво Митев-Скиф регистрираха рекорд с предложението си за наем на павилион за скара-бира на Коледния базар на площад „Г. Измирлиев-Македончето“. Офертата им от 11 111 лв. без ДДС на месец за павилиони 5 и 6 изуми комисията и останалите участници в наддаването. Това бе единственият павилион, за който очевидно нямаше никаква договорка преди наддаването, и то пролича по хапливите реплики между кандидат-наемателите на четири временни павилиона за скара-бира и още 6 за търговия с храни и подаръчни стоки.

Още преди началото на търга единият от конкурентите за оспорвания обект – Красимир Николов, подкани Иво Митев да погледне току-що попълнената ценова оферта: „Скиф, ела сега да видиш! 12 000 лв.! Рода сме, а ме предаде миналата година!“, размаха той лист към дъното на залата.

Наддаването за последния павилион на изхода от площада, който от няколко години печелят Н. Христов и И. Митев, бе напрегнато, в него се включи и ЕТ „Живко Дерменджийски – Дерма“ с оферта от 6000 лв. Кр. Николов и бизнес партньорът му в „К и Д 17“ ООД Димитър Благоев предложиха 7000 лв. без ДДС. Началната цена на павилиона от 64 кв.м закрита площ плюс открита още 16 кв.м бе 3326,84 лв.

До момента най-високата цена, предлагана за павилион на Коледния базар, бе 9400 лв. на месец преди 2 години. Като спечелиха тогава наддаването, спонтанната реплика на Иво Митев „По-добре да платим на общината, щом се опитват да ни изнудват“, разкри опити на някои от участниците за шантаж.

Половинчатите подмятания на вчерашното наддаване и рекордната сума от 13 333 лв. с ДДС за месечен наем навяват предположение за повтаряне на ситуацията от 2017 г. На практика 40 дни, колкото продължава Коледният базар, Скиф и Н. Христов ще трябва да внесат в касата на общината 17 777 лв.

Търгът вчера всъщност започна без интрига. За първия павилион със закрита площ от 40 кв.м и 8 кв.м открита  от 8 кандидати, закупили тръжни книжа, оферти внесоха само две фирми – „Иван – 1921“ ЕООД на Герги Байрактарски-Бари и „К и Д 17“ ООД на Кр. Николов и Д. Благоев. Оказа се, че въпреки платения депозит от 2000 лв. останалите претенденти ЕТ „Живко Дерменджийски – Дерма“, ЕТ Юлияна Иванова“, „Роки 1975“ ЕООД, „Инто технолоджи“ ЕООД, „Елтрон“ ООД и „Моджо и Ко“ ЕООД, рязко са изгубили интерес и се отказаха от участие в търга. При начална цена от 1993,12 лв. без ДДС, Г. Байрактарски-Бари предложи 2040 лв. без ДДС и спечели с 20 лв. над офертата на конкурентите си.

Още по-скучно бе наддаването за втория павилион със същата площ и начална цена, за който Росен Десподов кандидатства със своята фирма „Роко 1975“ ЕООД и с фирмата на жена си Дафинка „Роки 1975“ ЕООД и го спечели срещу месечен наем от 2000 лв. без ДДС.

За втория голям павилион от 64 кв.м се бориха ЕТ „Живко Дерменджийски – Дерма“, „Моджо и Ко“  ЕООД на Иван Ганчев-Ганята и „К и Д 17“ ООД, като въпреки внесения депозит от по 4000 лв. не се включиха в наддаването Георги Байрактарски-Бари и  Георги Грънчаров. 5000 лв. без ДДС бе цената, предложена от Ив. Ганчев-Ганята, 5050 лв. бе офертата на Кр. Николов, а победителят Ж. Дерменджийски остана изненадан от предложените от самия него 7000 лв. без ДДС. Той поиска комисията повторно да прегледа предложението му и дали то не е за друг от павилионите, и председателят Румяна Чорбаджийска, директор на дирекция „Общинска собственост“, настоя победителят лично да се увери в написаното от него, като му припомни, че може да се откаже, но ще изгуби депозита си.

За две от малките павилиончета от по 2,50 кв.м не се явиха кандидати, въпреки че имало запитвания от миналогодишни наематели за продажба на понички и торти. Останалите 4 павилиона за търговия с подаръци и хранителни стоки спечели „Крис – Н и С 2“ ЕООД на Сергей Сукалински с еднакви оферти за 365 лв. без ДДС месечен наем. Конкурент в наддаването бе съпругата му Надежда с фирмата си „Серги 05“ ЕООД. Двамата имаха реална конкуренция само за една от коледните къщички, за които наддава и  Ралица Петкова, която се занимава с производство на мед и пчелни продукти. Предложеният от нея наем от 367 лв. обаче бе с 3 лв. по-нисък от този на фамилия Сукалински.

Интересно предложение отправи към тръжната комисия на финала на наддаването Иван Ганчев-Ганята, който настоя догодина депозитът за участие да се вдигне на 20 000 лв. за павилион. Така кандидатите щели да се отсеят предварително.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *