HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

С ритуал по полагане на венци и цветя бяха отбелязани 141 години от гибелта на Христо Ботев

С ритуал по полагане на венци и цветя бяха отбелязани 141 години от гибелта на големия български революционер и поет Христо Ботев в Благоевград. В церемонията участваха заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, заместник-областните управители, представители на военно формирование 26 400, представители на политически партии, общественици и граждани.

Възпитаници на XI ОУ „Христо Ботев“ припомниха част от живота и делото на българския революционер. На площад „Народни будители“ отекнаха и заветните думи „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“. Ритуалът в памет на  Ботев и хилядите загинали за свободата на България започна с химна на Република България бе изсвирен от Биг Бенд – Благоевград.

Христо Ботев е една от най-ярките личности в българската история. В Румъния той подготвя и въоръжава чета, с която да се включи в Априлското въстание. При вестта за избухването на въстанието, четниците тръгват от Гюргево към България, качвайки се на кораба “Радецки”. На 16 май 1876 г. те заставят капитана да спре на българския бряг при Козлодуй и от там се отправят към Балкана. На 2 юни 1876 г., в подножието на връх Вола вражески куршум пронизва Ботев при последното сражение на неговите четници във Врачанския балкан.

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *